Все права на текст принадлежат автору: Ксенія Циганчук.
Это короткий фрагмент для ознакомления с книгой.
Кривавими слідамиКсенія Циганчук

Ксенія Циганчук Кривавими слідами

Серія «Поліцейський детектив» заснована в 2019 році


Консультант: С. А. Носков, полковник поліції, начальник відділу Департаменту карного розшуку Національної поліції України


Величезне спасибі керівнику патрульної поліції м. Рівне Сергію Мерчуку та його заступнику Андрію Ліснічуку за надання дозволу спостерігати за роботою патрульної поліції. Окрема незмірна подяка за допомогу в написанні книги лейтенантам Ірині Середі та Василю Грицюку, які показали мені свою службу зсередини, консультували з усіх питань. Користуючись нагодою, дякую всій патрульній поліції м. Рівне за те, що робите для нас, звичайних людей.

Автор


© Циганчук К. А., 2019

© І. М. Дубровський, ілюстрації, 2019

© М. С. Мендор, художнє оформлення, 2019

© Видавництво «Фоліо», марка серії, 2019


Засновано на реальних подіях. Епізоди з викликів патрульних – теж. Усі імена, дати та назви змінено. Додано авторської інтерпретації.


П’ятниця, 18 січня 2019 року. 20:35

Чоловік уважно огледівся. Повз нього пройшли двоє: жінки. У темряві важко оцінити вік чи роздивитися обличчя. Та це не дуже його переймало. Головне, аби не звернули увагу на нього. Саме з причини, щоб ніхто його не запам’ятав, він майже кожного разу приїздив сюди різними автівками. Сьогодні вже вдесяте. Маючи у своєму розпорядженні цілих три, є можливість не притиратися очам.

Перевів погляд на подвір’я приватного будинку. Чоловік невисокого зросту, лише в самій теплій кофті (хоч наразі панувала середина зими), грався з дочкою, п’ятирічною дівчинкою. Значення слів, які весело вигукували одне одному батько і дитина, із цієї відстані він розчути не міг. Та навіть якби і міг, усе одно не вдалося б зрозуміти: італійської він ніколи не вивчав.

За цей тиждень він чудово відстежив звички цієї маленької сім’ї, що складалася лише з двох осіб, і вже готовий був здійснити план. Зовсім скоро.

Знову його відволік перехожий. Цього він знав. Живе поряд. Очевидно, ходив до «Копійки», невеликого продуктового магазину, яким користуються жителі цієї та сусідніх вулиць. Хвилин двадцять тому він проходив у бік крамниці. Зараз прямував додому, до будинку, що знаходився через один. Гарного цегляного, із високим товстим парканом. Таким, які зазвичай установлюють українці.

Італієць, за яким стежив чоловік, так і не збудував собі високого паркану. Спостерігач якось чув, що для Європи вони не характерні. Там немає чого боятися. Але ж італієць уже кілька років проживає в Україні. Невже і досі не зрозумів, що так тут не можна? Це і зіграло з ним злий жарт. Саме завдяки відкритості за ним легко стежити. А ще бовдур завжди посміхається, навіть перехожим. І йому, своєму майбутньому вбивці, теж одного разу всміхнувся в тій-таки «Копійці».

Більше того, іноземець не зачиняє двері, коли знаходиться вдома. І це теж стане для нього фатальною помилкою.

Уже зовсім скоро.

* * *
Неділя, 20 січня 2019 року. 04:21

Ромка лежав на землі й усіма силами, які ще лишалися в ньому, боровся за життя. Стрілянина почалася несподівано, поліція відразу схопила злочинця, не давши жодного шансу ні втекти, ні поранити ще когось. Чим керувався цей недоумок, невідомо: опери приїхали просто допитати.

Над пораненим схилилися колеги, надаючи першу допомогу. Викликали швидку. Очевидно, злочинець мав на меті поцілити в голову, проте влучив у шию. До рани притисли шарфа, аби хоч якось зупинити кровотечу. Довкола зібралися сторонні люди. Не дивно: майже центр Луцька. Патрульні (і звідки вони так раптово взялися?) огородили оперів від цивільних стрічками, мов місце злочину. Проблискові маячки їхніх машин різко виділялися у вечірній темряві, боляче засліплюючи очі. Хтось із перехожих щось вигукував, та Єгор Скляр не розумів, що саме. Він, мов уві сні, схилився над приятелем. Накладена на рану тканина повністю пофарбувалася в червоне, на снігу різко виділялися плями крові. І руки Скляра теж були в крові. Поряд – мало не всі опери їхнього відділу. Вони зібралися півколом і тепер просто дивилися, як Скляр схилився над кращим другом і колегою. «Чому їх стільки? І чому вони мовчки стоять і дивляться на нас?» – не міг збагнути Єгор.

– Усе буде добре. Чуєш, уже їде допомога, – спробував підбадьорити помираючого.

І справді, чулися сирени. Ромка тримався. Та всі розуміли, що лікарі не встигнуть. Не те поранення. І сам Ромка розумів.

– Що? Нічого не кажи. Ти маєш берегти сили.

Проте смертельно поранений опер усе ворушив губами, бажаючи неодмінно щось вимовити. Єгор схилився над ним.

– Будь обе…жним, – прохрипів Ромка.

– Що? – не відразу зрозумів Єгор.

– Ти наступний. Будь обережним. Інакше ми скоро зустрінемося, – несподівано чітко прошепотів Ромка.

Від подиву Єгор тільки і зміг, що витріщитися на приятеля. Він побачив, як очі в нього розширилися. Так, немов той відчув неймовірне полегшення. А потім його погляд завмер назавжди.

* * *
Понеділок, 21 січня 2019 року. 8:45

Віталіна зупинилася на світлофорі. Їй і досі не давала спокою та сварка. Хоч ніби і минуло достатньо часу. Мáрко зазвичай так довго на неї ніколи не сердився. Проте… Чому ж він не відповідає на дзвінки? Не міг же Сергій уже побувати в нього?

Жінка задумливо роздивлялася жебрака, який ходив поміж машин і випрошував гроші. Безхатько мав червону опухлу мармизу, що безпомилково дозволяла зрозуміти причину подібного життя. Страшенно брудне скуйовджене волосся і не менш забруднена одіж, вицвілий пакет у руці, куди він, вочевидь, кидав усе, що дають люди. Незважаючи на зимовий холод, не мав на собі верхнього одягу. На голові недоладно натягнута сіро-чорна стара шапка. Віталіна вже не вперше спостерігала за цим чолов’ягою, кожного разу переймаючись, що ось-ось він підійде і до неї. «Ну ж бо, перемикайся!» – благала подумки світлофор. Такі люди викликали в неї огиду, хотілося якомога швидше поїхати звідси. Аж ось небеса почули її прохання, світло змінилося, дозволивши рух. Віталіна завернула праворуч, до помешкання її кавалера лишалося якихось три хвилини їзди.

Дім знаходився в приватному секторі або, як його називали мешканці міста, «на лініях». Район сам по собі непоганий, однак, якщо не знати дорогу, доволі легко в цих «лініях» заблукати. Припаркувавшись, Віталіна уважно роздивилася подвір’я. Часто о цій порі Мáрко грався з донькою, але зараз тут виявилося порожньо.

Віталіна відстібнула пасок безпеки, вийшла з машини і попрямувала на приватну територію. Звичним рухом відімкнувши загорожу, зайшла. Знов уважно роздивилася, спробувала побачити когось у вікні, та вкотре марно. Минаючи брудний розталий сніг, посунула до дверей. Цікаво, як він її прийме після того, що сталося. «Ну не вижене ж?» – подумалося. «До того ж я маю для нього папери із суду», – Віталіна зиркнула на свою сумку, у якій серед інших документів мала й новини для Мáрко. Щоправда, не вельми важливі, але все одно непоганий привід, аби, нарешті, побачитися і, по можливості, помиритися.

«Бо хто знає, що зможе зробити Сергій».

У будинку виявилося навдивовижу тихо і холодно. Певно, саме це відразу і насторожило. Інстинктивно жінка зрозуміла: щось сталося.

– Мáрко! – гукнула, відчуваючи, як сильно калатає серце. – Мáрко, ти вдома? – покликала ще раз і зробила кілька обережних кроків довгим темним коридором, у який завжди погано потрапляло світло, а в похмуру погоду – і поготів.

Тиша. Мороз пробіг спиною.

– Крістіно!

Мовчанка гнітила. Віталіна знала звичку Мáрко, тому відчинені двері в будинку її не здивували. Але… «Удома ж дитина, чому він не ввімкнув опалення?» Молода жінка щільніше загорнулася в шубку, пройшла далі й уже збиралася завернути до вітальні, як несподівано вклякла.

Бо побачила… нерухоме тіло свого коханця.

* * *
Понеділок, 21 січня 2019 року. 9:15

Власта роздивилася довкола. Тіло лежало в калюжі крові. Кількість же крові, а також місця поранень не дозволяли сумніватися: людина мертва. Звісно, для остаточного висновку викликали швидку.

Обличчя повністю в крові: стріляли в голову. Одяг на животі теж просякнутий величезною червоною плямою: іще одне місце, куди влучила куля. Отже, стріляли так, щоб не лишилося жодного шансу вижити.

Навмисне вбивство.

Їх із Валентином першими викликали на місце злочину. Майже відразу приїхав іще один патруль. Валентин, її напарник, щойно поспілкувався з Віталіною Волошко, пані, яка і знайшла вбитого. Тепер разом із колегами намагався знайти свідків серед сусідів та перехожих.

Наразі основним завданням патрульних було охороняти місце події. Із хвилини на хвилину мала прибути слідчо-оперативна група. Ті вивчатимуть місце злочину повноцінно. Патрульна поліцейська першого набору міста Рівного зітхнула: яким потрібно бути нелюдом, аби вбити чоловіка в присутності його п’ятирічної доньки?

Почулася сирена: то під’їжджав іще один патруль. Можливо, із ним і слідчо-оперативна група. Надворі вже зібралося кілька людей, почувши новину. Стурбовані й у той же час неймовірно зацікавлені, намагалися розгледіти, що відбувається в будинку. Недалеко стояли припарковані дві патрульні машини з увімкненими проблисковими маячками. Власта повернулася в дитячу кімнату. Тут із заплаканою дівчинкою сиділа Віталіна, намагаючись відволікти її від переляку.

– Мені потрібно поговорити з Крістіною наодинці, – промовила Власта і співчутливо подивилася на маленьку. Відколи поліцейська вперше її побачила, та не відпускала свого іграшкового, замурзаного синьою фарбою, світло-коричневого ведмедика.

«Напевно, так і тримає його з учорашнього вечора, коли сталося вбивство», – подумалося жінці-копу.



Від холоду маленька загорнулася в ковдру, звідки наполовину і стирчала іграшка. Крістіна встигла розповісти, що вчора ввечері татко поклав її спати, прочитавши перед цим казку. Потому вимкнув світло і вийшов. Майже відразу дівчинка почула здивований і наляканий голос батька, далі незвичайні звуки (очевидно, зрозуміли поліцейські, постріли), потім хтось упав, далі – швидкі кроки. Зовсім скоро з грюкотом зачинилися двері й стало тихо. Спершу малá боялася вийти, а коли наважилася, побачила батька, який лежав на підлозі в крові й не рухався. Дівчинка злякалася, утекла до своєї кімнати і звідти не виходила. Уранці саме там її і знайшла Віталіна, дівчина батька, Мáрко Вітторіно. Незважаючи на своє італійське коріння, дівчинка, проживши в Україні майже три роки, чудово розмовляла українською.

– Він має якесь ім’я? – почала здалеку Власта, кивнувши на ведмедика. Спробувала всміхнутися.

Крістіна виглядала змученою, їй не вельми хотілося говорити, проте ця жінка викликала довіру. Значно більшу, ніж подруга татка. Дівчинка наразі мало розуміла, що сталося, однак цілком усвідомлювала: відбулося щось дуже страшне. Колись вона бачила подібне: тоді після хвороби померла її мама. Так само лежала і не ворушилася. Відтоді Крістіна ніколи її не бачила. А татко пояснив, що матуся потрапила до іншого, кращого світу. Крістіна майже забула, як вона виглядала, проте добре пам’ятала тепло, яке йшло від неї, і запах – запах квітів. Її мама завжди пахла квітами, що росли в них у садку в Італії.

Власта витерла дівчинці рукою кутики очей, у яких і досі лишалися всохлі сльози. Якусь мить дитина дивилася на жінку-копа, потім відповіла тремким голосом:

– Балу.

– Балу? – здивувалася Власта, але відразу згадала історію про Мауглі. Саме там був ведмідь на ім’я Балу.

– Як у мультику, – пояснила Крістіна.

– А чим замазала? – запитала Власта.

– Ми малювали з татком наш будиночок в Італії, а Балу допомагав. Це він випадково тоді замурзався, – пояснила дівчинка. Їй пригадалося, як вони з батьком півдня прововтузилися над малюнком. Випадково вона посадила іграшку у фарбу, і тільки завдяки батькові вони вчасно це помітили. Тоді татко розповів їй, що ведмедик уміє говорити. Після малювання щасливі й зголоднілі поїхали їсти піцу. Один із небагатьох днів, які тато присвятив лише їй.

Власта з розумінням покивала головою, знову всміхнулася і поправила чорне волосся дівчинки, яке вибилося з хвостика.

– Крістіно, мені потрібно поставити тобі важливе запитання. Подумай добре, перш ніж відповісти. Це допоможе нам зрозуміти, хто зробив погано твоєму таткові. Розумієш мене?

– Я вже не зможу з ним поговорити? – дівчинка спрямувала на Власту по-дорослому гіркотний погляд. – Так само, як і з мамою?

– Із мамою? А де вона?

– Татко казав, у кращому світі. Говорив, що, як не хотіла б, вона не може звідти повернутися. Але – щоб я не переймалася, бо їй там добре. А ще казав, що вона про мене і звідти дбає й охороняє.

Власта з жахом усвідомила: «То дитя залишилося круглою сиротою?» Відразу подумалося про власну доньку, яка хоч була старшою та мала живого батька, проте жила з мамою, себто Властою, і крім Власти нікого не мала. Власта хвилювалася: що буде, коли, не дай Боже, із нею, мамою, щось станеться? Що буде з дитиною? Чи забере її до себе батько, який не те що аліменти справно платити не хоче, навіть не виявляє інтересу, аби просто побачитися.

– Як ти вважаєш, хто міг бажати зла твоєму батькові? – поставила запитання Власта, відігнавши думки про особисте.

Дівчинка замислилася.

– Можливо, твій батько з кимось сварився, мав погані стосунки? – спробувала допомогти Власта. – Можливо, він щось тобі таке розповідав чи ти щось чула?

– Я чула, як вони сварилися з Артемом, – відповіла після короткої мовчанки дівчинка.

– З Артемом? А хто це?

– Це татків друг. Вони раніше часто зустрічалися. Ми ходили всі разом гуляти: татко, Ілона, я і мій малесенький братик Богданчик, Артем, Іванка та Сашко, а потім, коли татко з Ілоною посварилися, то замість неї з нами вже ходила Віта, – дівчинка наморщила носик. – І вже без Богданчика, – додала, зітхнувши.

– У тебе є братик? А де він? – занепокоїлася Власта.

– Він живе з Ілоною, вона його мама.

«Отже, розлучений, двоє дітей», – зробила висновок патрульна.

– Хто такі Ілона, Іванка та Сашко, можеш мені розповісти?

– Ілона – дружина татка, але вони недовго були разом. А Іванка – дружина Артема. Сашко – маленький хлопчик, синочок Артема й Іванки. Він менший за мене, але старший за Богданчика, – розповіла дівчинка, пригорнувши до себе обома ручками Балу.

– Через що вони з Артемом посварилися? Знаєш?

Дівчинка знизала плечима:

– Не знаю. Тато не казав, але в той день був дуже лихим і засмученим. Увесь день мовчав.

– Давно це було?

– Гм… – спробувала згадати Крістіна, приклала вказівного пальчика до рота і постукала ним по губках.

Власта всміхнулася: дівчинка видавалася дуже милою, нагадувала таке собі янголятко. Пухлі губки і щічки, великі карі очі. Видно, що за нею добре доглядали: одяг акуратний та чистий (дівчинка і досі була вдягнута в піжаму), у вухах золоті сережки. Власта не без задоволення роздивлялася її. Якби ж і вона могла балувати свою доньку подібним одягом та іншими речами. Патрульна мимоволі озирнулася: кімната також по-модному обставлена, усе зроблено, як для справжньої принцеси.

– То було… – намагалася згадати дівчинка, яку Власті вдалося розговорити: перша спроба (коли вони тільки-но прибули на місце події) виявилася марною. Малá сиділа в кімнаті й відмовлялася будь із ким балакати. Із другої спроби вдалося сяк-так дізнатися про події минулого вечора, і ось тепер з’являлися нові деталі. – Позавчора. Ні. – Малá витягла руки з-під ковдри і порахувала на пальчиках: – Шість днів тому, – сказала, піднявши шість тендітних пальчиків. – Точно.

– Упевнена? А що було шість днів тому? Що передувало сварці?

Крістіна знову знизала плечима, мовляв, не знаю.

– Артем прийшов до нас у гості. До того я вже давно його не бачила. Чомусь він не заходив. Вони з татком пішли до кабінету, а потім, дуже скоро, я почула, як вони сваряться. Тільки слів не розібрала. У кінці сварки Артем крикнув, що «просто так таткові цього не пробачить». І пішов, гримнувши дверима.

– Він так і сказав?

Крістіна кивнула на знак згоди, притисла сильніше ведмедика і поклала підборіддя йому на голову, від чого та вгрузла в тулуб. Дівчинка не зводила з Власти гострих розумних оченят. Їй було цікаво, про що думала тьотя.

– Я більше не побачу свого татка? – запитала маленька.

– Власто! – почула жінка погук свого напарника, Валентина. Озирнулася й побачила, що він заглядає до кімнати. – Приїхала слідчо-оперативна група.

– Іду, – коротко відказала Власта, відразу підвелася і попрямувала до виходу. Подумки зраділа, що вдалось уникнути надзвичайно неприємної і складної відповіді на поставлене запитання.

На порозі її зустріла Віталіна. Щойно Власта вийшла, молода жінка відразу повернулася в кімнату до Крістіни. На мить патрульна зупинила свій погляд на дівчинці. «Вона не любить цю Віталіну», – зрозуміла з виразу обличчя малої і, спохмурнівши, зачинила за собою двері.

* * *
Понеділок, 21 січня 2019 року. 9:55

Колеги з патрульної якраз інформували слідчих про те, що їм удалося дізнатися. Експерти взялися за вивчення місця злочину, намагаючись знайти відбитки, гільзи чи будь-які інші сліди. Наразі, завдяки роботі патрульних, вони вже мали у своєму арсеналі дві знайдені кулі та уламки саморобного глушника, обмотані армованим скотчем. Звісно, усе одно ще обшукають будинок, подвір’я та цілу вулицю, де жив убитий: раптом щось іще знайдуть.

Власта розповіла слідчому, Єгору Скляру, усе, що вдалося дізнатися від доньки вбитого. Відповідаючи на запитання, роздивлялася його. Більш рудого, ніж він, в житті не бачила. Волосся на голові, руках, борода, вії – усе яскравого рудого кольору. Неймовірно велика кількість веснянок на щоках. Страхітливо жилавий. І як йому працюється слідчим із такою зовнішністю? Його без проблем можуть запам’ятати всі, навіть ті, хто мають погану пам’ять на обличчя.

Пізніше від свого напарника Власта довідалася, що цього чоловіка не більш як три тижні тому перевели з Луцька до Рівного. І справді, якщо уважніше придивитися, можна подумати, що він почувається дещо не у своїй тарілці. Хоч, скоріше за все, причиною є те, що жертва має не українське громадянство. Якщо справа лишиться «висяком», на новенького чекатимуть серйозні проблеми. За нерозкрите вбивство іноземця поліція, м’яко кажучи, отримає, «по шапці».

Тож наразі вкрай необхідно з’ясувати якомога більше деталей. Завжди є висока ймовірність швидко розкрити справу, ідучи гарячими слідами. Найважливіші – перші двадцять чотири години після скоєння злочину. А вже втрачено щонайменше вісім, доки про нього дізналися.

Чим більше часу проходить після вбивства, тим складніше його розплутати. Це залізні факти, нікуди від них не подітися.

Розповівши все, що дізналася, Власта повідомила і про підозри стосовно того, що дівчинці не подобається подруга Мáрко Вітторіно. Старший за званням колега уважно вислухав, занотував у смартфон потрібні йому моменти, знову поставив кілька уточнюючих запитань.

«Мудак», – подумалося Власті про рудого. Жінка нутром відчувала його зверхнє ставлення. Таке вона зустрічала не вперше. Колеги із, так би мовити, «старої» поліції часто недолюблювали патрульних, уважаючи їх дилетантами. Ну, звісно, вони пропрацювали в поліції бозна скільки років, а патрульні від сили років зо три. Такі думки зустрічалися і серед цивільного населення, що завжди було неабияк образливо. Тебе не поважають тільки тому, що маєш мало досвіду. А те, що кожного дня ризикуєш власним життям, виконуєш морально надзвичайно важку справу і прикладаєш безліч зусиль, аби її робити добре, – про це мало хто думає.

– Більше нічого не змогли дізнатися? – сухо уточнив Скляр.

– Нічого, – підтвердила патрульна, чекаючи з нетерпінням закінчення розмови із самозакоханим кретином.

Валентин, спостерігаючи за діалогом, усміхнувся. Він теж звернув увагу на зверхнє ставлення слідчо-оперативної групи. Знаючи Власту, прекрасно розумів, що вона через це дуже дратується. Уловив погляд напарниці й підморгнув, мовляв, не переймайся. Власта зітхнула і спробувала заспокоїтися. Але хіба це так просто? Мало того, що початок зміни виявився гнітючим, іще й учора ввечері вкотре погарикалася з колишнім чоловіком: він знову затримує аліменти, більше того, на прохання сходити на батьківські збори замість Власти, грубо зауважив, що після розлучення шкільні зустрічі – не його турбота. Власта навіть не розуміла, чого їй хочеться більше: розплакатися, просто ненавидіти чи розсміятися з недолугості колишнього.

До Скляра підійшов один із членів слідчо-оперативної групи і щось промовив на вухо. Слідчий різко повернувся спиною до Власти (так, ніби щойно і не балакав із нею) і пішов до Віталіни. Власта закотила очі, ледь стримуючи себе від коментарів на адресу рудого. Та в цей момент до неї завбачливо підскочив Валентин, схопив за лікоть і злегка натиснув. Погляд його промовляв: «Заспокойся, він того не вартий».

– Дебілоїд, – тихо проказала Власта в бік Скляра.

– Не хвилюйся, ми скоро звідси поїдемо, а він залишиться сам на сам із важкою справою. Це ж убивство іноземця, – тихенько спробував заспокоїти напарницю Валентин.

– Ненавиджу його. Ненавиджу всіх чоловіків, – просичала Власта. – Вибач, тебе не маю на увазі.

– Тобто для тебе я не чоловік? – пожартував Валік – так його називали друзі.

– Та ні. – Очі її пожвавішали. – Я не про те. Ти ж знаєш, коли я сварюся зі своїм колишнім, ненавиджу всіх чоловіків. Крім тебе, – по-дружньому поплескала його по спині.

Валентин засміявся. Власта хоч і мала суворий вигляд, її усмішка була напрочуд чарівною. Коли жінка посміхалася, йому ставало приємно на душі.

Однак радість не надовго затрималася на обличчі патрульного. Він раптом наткнувся на нерозуміючий погляд Віталіни. Так, і справді! Недоречно тут усміхатися: неповага до друзів та родини жертви.

* * *
Понеділок, 21 січня 2019 року. 10:35

Віталіна Волошко зосередила всю увагу на слідчому, який саме прямував до неї. За кілька хвилин до цього молода жінка мусила залишити Крістіну в кімнаті, аби вкотре поспілкуватися зі слідчим не в присутності дитини. Їй уже тут набридло, вона відчувала неабияку втому і знервованість. Хотілося, кінець-кінцем, поїхати додому і хоч трохи розслабитися.

Убитий був їй майже нареченим. У свій час їх познайомив Артем, коли Мáрко знадобився адвокат, аби відвоювати право в української дружини брати участь у вихованні новонародженого сина. То все виявилося не так просто: розлучення він уже майже отримав, а от право на дитину… із цим чимало мороки, особливо – зважаючи на характер його колишньої пасії: здається, очі йому готова видряпати. Робота Віталіни полягала в тому, щоб він міг без проблем бачитися з дитиною. Чоловік і молода жінка відразу сподобалися одне одному і почали зустрічатися. Навіть різниця у віці, майже двадцять років, не стала на заваді. У свої сорок чотири Мáрко виглядав значно молодшим і подобався багатьом жінкам. Не вельми гарне знання української не завадило йому відкрити в місті дві невеличкі кав’ярні, які успішно розвивалися.

Віталіна ковзнула очима по слідчому. Ніби молодий, проте серйозний погляд видавав справжній вік – близько сорока, дуже худий та суворий. «Головне – зберігати спокій, – знову і знову давала собі настанову. – Не можна, щоб він помітив, що я нервую».

Віталіна і досі горнулася в шубку: опалення, звісно, ніхто не ввімкнув. Поряд продовжувала працювати слідчо-оперативна група, а вона так і не могла зрозуміти, чи засмучена через смерть свого колишнього бойфренда. Здається, що… зовсім ні.

«Зосередься!» – наказала собі, ледь помітила, що слідчий уже біля неї. «Що йому ще від мене потрібно? – із пересердя подумалося. – Хіба я не розповіла все, що знаю?»

– Даруйте, маю дещо вточнити, – присів Єгор Скляр біля неї. – То в яких стосунках ви були з убитим? – І приготувався занотувати сказане до мобільного.

На відміну від колег він майже не користувався блокнотом та ручкою – усе записував у нотатки телефону. Навіщо купувати модний ґаджет із купою функцій, якщо користуєшся ним лише як телефоном та інколи заходиш в Інтернет? Тоді варто було б купити звичайний із меншою кількістю функцій і не переплачувати за «понти». Єгор майже не користувався в магазинах навіть карткою, розраховуючись за допомогою GooglePay[1]. Ця новинка порівняно недавно з’явилася в Україні, і він швидко став її шанувальником. Колеги з луцької поліції вважали його здвигнутим на новітніх технологіях. З іншого боку, він себе таким не вважав: по-перше, в Україні навіть при бажанні неможливо користуватися всіма надсучасними технологіями. Більшість із них дійдуть сюди невідомо коли. Крім того, щоб ними користуватися, треба добре тямити, як це робити, чим він похвалитися насправді не міг.

Скляр приготувався слухати відповіді дівчини, уважно спостерігаючи за виразом її обличчя. Так, він уже ставив їй чимало запитань і чудово про це пам’ятав. Навіть без проблем міг процитувати її відповіді. Проте, щоб зрозуміти, чи правду говорить людина, часом потрібно вивести її із себе. Тоді, нервуючи, вона може заплутатись у свідченнях, забути, що коли казала (якщо справді бреше), і цим себе виказати. Тож тепер із таким невинним виразом обличчя, на який тільки міг спромогтися, чекав розповіді.

– Ми зустрічалися, – Віталіна Волошко заговорила не відразу. Очевидно, збентежилася повтором запитання. – Ви ж, здається, цим уже цікавилися, – не втрималася від коментаря.

Скляр передбачав роздратування, проте на обличчі дівчини читалася легка втомлена усмішка. «Гм… Грає роль чи справді спокійна? Зазвичай повторення запитань, особливо в такій ситуації, неабияк дратує людей».

– Так, але наразі дуже багато інформації, тож дещо мушу перепитати, – співчутливо всміхнувся слідчий. – Розумію, вам це дуже неприємно, але, щоб якомога швидше впіймати вбивцю, потрібно зібрати максимум даних.

Віталіна з розумінням кивнула, здогадавшись, що не такий він і простий, як хоче здаватися. Працюючи спершу помічником адвоката, а тепер і адвокатом, вона добре знала, як дивляться слідчі. Особливо ті, які давно працюють у поліції. Непомітно вони сканують кожен твій жест, усю твою міміку, твій погляд, аби зрозуміти, чи кажеш правду. Навіть коли вона спілкувалася з копами не по роботі, щоразу відчувала на собі цей прискіпливий позір – як то кажуть, професійна звичка.

– Довго ви зустрічалися? – поставив коп заново «старе» запитання, занотувавши щось перед тим до свого ґаджету.

– Орієнтовно півроку. Так, десь приблизно півроку.

– Як ви познайомилися?

Віталіна почала було відповідати, та раптом у коридорі почулися вигуки експертів: ті щось знайшли. Єгор, вибачившись, поспішив подивитися знахідку. Молода жінка з полегшенням зітхнула: у його присутності почувалася зле. За слідчим подалися двоє патрульних, яких першими викликали на місце події. Скляр кинув на них зверхній погляд.

– Що жінки забули в поліції? Ну поясни мені? – сказав стиха колезі, помітивши, як поспішає Власта, аби дізнатися, що цікавого знайшли спеціалісти. – Вона має сидіти вдома і виховувати дітей.

Чоловік криво посміхнувся. Він був значно вищим та кремезнішим за Єгора. Якби не знати, хто з них головний, можна було б із легкістю переплутати.

– Що там, хлопці? – звернувся Скляр до колег, хоч уже встиг і сам побачити.

Криміналіст тримав у руці два контейнери до мисливських патронів.

– Ще щось є? – поцікавився слідчий.

– Поки ні, – сухо повідомив криміналіст.

Скляр обвів поглядом приміщення. Розставлені номерки біля важливих деталей справи тішили, але ж їх так мало.

– Відбитки знайшли? – запитав Тарас Нагай. Йому теж не терпілося чогось суттєвішого.

Криміналіст заперечно похитав головою. Тарас із Єгором відійшли вбік. Старший за званням наказав лишитися і записати для нього нову інформацію, сам же повернувся до Віталіни. Цього разу на патрульних узагалі не звернув уваги. Тож і не помітив, як уся всередині закипає Власта. Вона чула його коментар стосовно ролі жінки в поліції і з цього моменту ненавиділа його ще більше. «Знати б, чи Валентин почув ту його заувагу», – подумалося жінці-копу. Та Валік був поглинутий діями слідчих. Він, як і Власта, мріяв колись перейти на роботу в слідчий відділ.

Скляр повернувся до свого поки що єдиного свідка. Віталіна виглядала занепокоєною. Що вони там знайшли? Слідчий видавався досить розчарованим.

Так насправді й було. З одного боку, звісно, кулі, контейнери для мисливських патронів та уламки саморобного глушника, обмотані армованим скотчем, – це щось. Буває ж і гірше: коли взагалі нічого не знаходять. Але, з іншого боку, хотілося більше зачіпок. Добре б добути відбитки пальців чи ДНК. У такому разі, якщо людина є в базі, спіймати її – лише питання часу. Ну або ж при появі підозрюваних, маючи при собі згадані докази, теж легко перевірити причетність людини до справи.

Єгор сьогодні геть погано спав. Цілий тиждень після того, що сталося, не міг розслабитися та як слід відпочити. За всю службу жодного разу не мав безсоння, незважаючи на те, скільки пережив.

Скляр прослужив у поліції вже п’ятнадцять років, набувши чималого досвіду. Маючи гострий розум, гарну фізичну підготовку (хоч, на перший погляд, так ніхто б не сказав) і неймовірну швидкість реакції, уважався цінним працівником. Перевестися до Рівного вартувало певних зусиль, проте заради нареченої він зробив усе можливе, аби досягти бажаного. Ресторан, у якому вона пропрацювала майже сім років помічником повара, відкрив свою мережу в Рівному. І вже тут дівчина мала змогу отримати давно омріяну посаду шефа кухні. Певний час покрутивши носом, Єгор усе-таки згодився переїхати заради неї. І ось три тижні тому вони з’єдналися. До цього більше місяця мусили прожити в різних містах, доки Єгор отримував згоду керівництва. Не так просто поліцейському розпоряджатися власним життям.

А буквально тиждень тому загинув його найкращий друг при виконанні службових обов’язків. Саме із цього все і почалося. Якесь важке відчуття того, що і йому тепер недовго лишилося. Минулої ночі навіть наснилося, що він був із Ромкою, коли того вбили. У сні приятель попередив про небезпеку.

Скляр укотре за день відігнав від себе непрохані думки.

Тим часом молода жінка не зводила з нього втомлених очей. І він чудово розумів, що вона з нетерпінням чекає, коли від неї відчепляться. «Ні, крихітко, зачекай іще трошки. Я тебе збираюся помучити, – подумки посміхнувся Єгор. – Ти щось недоговорюєш».

– То як ви познайомилися? – почав із того, на чому завершив.

– Нас познайомив Артем, приятель Мáрко. Я працюю… працювала адвокатом Мáрко.

– Адвокатом? Навіщо йому адвокат?

Віталіна коротко переповіла слідчому, у чому полягала її робота.

– І що, у них настільки погані стосунки, що вона не хоче довіряти йому дитину?

– Гірше, – сухо відказала Віталіна. «От причепився! Уже ж питав!»

– А насправді в колишньої дружини були підстави у відмові надати батьківські права?

– Жодних, – Віталіна закашлялася. – Мáрко… був, – їй виявилося важко згадувати про чоловіка в минулому часі, – він був дуже хорошим батьком. Крістіна для нього дорожча за все у світі. Так само і молодший син. Він ладен був убити за них, навіть не сумніваюся.

«А отут ти кажеш правду», – зробив висновок слідчий.

Єгор звузив очі, намагаючись прочитати, про що думає ця красива пані. Гарне волосся спадає аж до пояса, дорогий макіяж, одяг та аксесуари. Молода розкішна жінка. Дійсно, можна закохатися. Знати б, то їй адвокатська робота дозволяє все це мати чи гроші набагато старшого за неї іноземного бойфренда? «Певно, і те, й інше», – резюмував для себе поліцейський. Він уже встиг роздивитися фотографії померлого. Так, гарний чоловік. Але ж старший за неї аж на дев’ятнадцять років. Один раз удівець, один раз майже розлучений. П’ятирічна донька живе з ним, новонароджений син – із колишньою. Нічогенький такий собі набір для молодої жінки. «Ні, малá, ти його точно не кохала, – зробив висновок слідчий. – Що хочеш мені можеш тут розповідати. Я все бачу на твоєму обличчі».

– Чому ви вирішили приїхати до нього сьогодні вранці?

– А що тут такого? Ми ж зустрічалися.

– Ви домовлялися про зустріч? – проігнорував запитання слідчий. Натомість непомітно кинув погляд на годинник, що висів на стіні навпроти: «Зовсім скоро», – подумалося.

– Н-ні… Просто в мене були деякі документи із суду в його справі. Тож… А взагалі… мені не потрібен був привід, аби сьогодні приїжджати. Я завжди могла завітати просто так, – із гордовитим викликом проказала Віталіна.

– Щось важливе в тих документах? – не відступав слідчий.

– Не сказати, що аж надто. Даруйте, я не маю права розголошувати: адвокатська таємниця.

– У вас адвокатська таємниця, а в нас тут навмисне вбивство, – грізно зауважив Єгор.

– Навмисне? – очі розширилися від здивування.

– То що в тих документах?

– Нічого особливого, – збрехала Волошко. – Інформація про те, на коли призначили наступне слухання. Бачте, суддя захворів…

«Не можна так очевидно брехати! – відразу дорікнула собі за необачність, адже бовкнула перше, що спало на думку. – Йому раз плюнути перевірити!»

– Тож слухання перенесли на невизначений термін.

Слідчий спокійно щось занотував у телефон. Волошко облизала пересохлі від хвилювання губи, не відводячи погляду від смартфону копа: жодного шансу підгледіти, що він там друкує.

Скляр прекрасно розумів: Волошко хоч і намагається тримати себе в руках, однак він їй дошкуляє своїми запитаннями. Поряд з останньою нотаткою поставив позначку: БРЕШЕ!!! ПЕРЕВІРИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО СУДДЮ!!!

– Ми переглянули телефон убитого: від вас було кілька дзвінків до жертви, але жодного разу він так і не відповів, – продовжив розпитувати, ніби нічого й не сталося. Перед очима знову постав Ромка. Точніше, мертве обличчя колеги. Так, ніби він і справді був у момент смерті з ним. Єгор відігнав від себе образ.

– Як він міг відповісти, якщо його вбили? – із подивом запитала Віталіна, несподівано спіймавши на собі погляд помічника слідчого. Багато часу молодій жінці не знадобилося, аби зрозуміти, що за нею непомітно спостерігає ще і він. «Потрібно бути обачнішою».

Скляр посміхнувся:

– Ну, вчора вдень він був живий.

– Звідки я можу знати, чому він не відповідав? Зайнятий був. Можливо, порядкував у кав’ярні. Коли він займається справами, для нього нічого і нікого не існує. Навіть доньки.

Єгор звузив очі: «Ти ж щойно казала, що діти для нього – найголовніше».

– Справи в кав’ярнях ішли добре? – приєднався до розмови Тарас.

– А хіба ви не чули про його кав’ярні? Гадаю, кожен рівнянин був у котрійсь із них хоча б раз. Вони дуже популярні. Хіба багато в Рівному чи навіть в Україні справжніх італійських кав’ярень?

Із цим поліцейські не могли не погодитися. Навіть Єгор, який жив у цьому місті зовсім мало часу, і той уже встиг побувати там. І справді обслуговування чудове, кава – ще краща. І чимало людей.

– Яким майном володів убитий? – поцікавився Тарас.

Віталіна знизала плечима:

– Бізнес у Рівному, будинок і так само бізнес в Італії. Теж кав’ярні. Тільки там у нього їх три. Це все.

– Ви часом не сварилися? – запитання Скляра ставали все більш неприємними. Чого не можна було сказати про його усмішку: така ж безпосередня і, здається, невинна. Немов він розпитує не про вбивство, а про вчорашнє кавування в колі друзів.

– Ні, у нас були хороші стосунки, – голос дівчини здригнувся, вона опустила голову і мало не розплакалася.

– Перепрошую, я не хотів вас засмутити. – «Бреше, сучка», – Єгор позирнув на свого напарника: вони чудово зрозуміли один одного.

– Усе гаразд, – відповіла молода жінка, акуратно витираючи очі, аби не пошкодити макіяж.

– Ви маєте підозри з приводу того, хто міг убити пана Вітторіно?

– Жодних уявлень. На жаль.

– Можливо, він із кимось ворогував? – спробував наштовхнути на думку Скляр.

– Хтось йому погрожував? Це могли бути на вигляд зовсім невинні погрози, – підказав Тарас.

– Н-ні. Нічого такого мені не відомо. Єдина людина, із ким він мав погані взаємини, це його дружина. Найперше – через сина, якого вона йому забороняла бачити.

– Чому вони розійшлися? Це пані Вітторіно подала на розлучення? – поцікавився Скляр.

– Так, вона. Чому розірвали шлюб? Не знаю. Мабуть, не зійшлися характерами.

Єгор на хвильку замовк. «Ти знаєш, чому вони розбіглися», – резюмував подумки.

– А яким був Мáрко Вітторіно? Маю на увазі, який за вдачею? Можете розповісти?

Віталіна Волошко ненадовго замислилася, потім відповіла:

– Запальним.

– Запальним?

– Так. Ну, не те що надто, але часом бувало. У нього міг раптово змінитися настрій із гарного на поганий і навпаки. Бувало, ні з того ні з сього дратувався. Проте я завжди приписувала це його італійському темпераменту. Він не був злим від природи, це точно, – молода жінка згадала їхню останню сварку.

– Де ви були в ніч скоєння вбивства? – ошелешив своїм новим запитанням слідчий.

– Зачекайте, ви підозрюєте, що то я скоїла вбивство? – обурилася краля. В її очах стояли сльози.

– Я поки що нікого не підозрюю, однак мушу поставити це запитання, – спокійно пояснив Єгор. – Ви ж адвокат, маєте розуміти, – усміхнувся якомога привітніше. Слідчий прекрасно знав, якого типу відповідь зараз отримає.

– Я ночувала у своєї подруги. Можете розпитати в неї, я дам її контакти, – відповіла Віталіна, із викликом відкинувши красиве волосся з плеча.

– Був би надзвичайно вдячний. Зрозумійте, ніхто вас не підозрює. Я просто мушу перевірити. І вас, і всіх причетних до справи, – подумки посміхнувся: відповідь він отримав саме ту, на яку чекав.

Звісно, якщо вона причетна до злочину, то достеменно повинна була забезпечити собі алібі. Хто ж іде на кримінал без страховки? Крім того, жінці не обов’язково вбивати самій. Як правило, за неї чорну роботу виконує чоловік. Часто жінка виявляється тим, хто все придумав. Утілює плани в життя мужик. У даному випадку, скоріше за все, молодший і бідніший за офіційного коханця. Єдине, звісно, питання: мотив. Навіщо їй було вбивати курку, яка несла для неї золоті яйця? Ось тут і проблема: понишпорити і знайти мотив якомога швидше. Якщо він знайдеться, то здогади виявляться правильними. Як би це прикро не звучало, та зазвичай убивця – найближча людина.

Якщо не рахувати доньки, найрідніша людина для нещасного – Віталіна Волошко.

– Скиньте мені, будь ласка, контакти подруги на вайбер: номери телефону, адресу та місце роботи, – слідчий назвав свій номер. – Заодно, якщо щось згадаєте, можете дзвонити саме на цей телефон. – Єгор роздивлявся, як Віталіна ніжною рукою записує його дані на своєму айфоні. За мить жінка відправила потрібну інформацію.

Єгор перевірив надіслане у вайбері: «Нічогенька така в неї подружка, – подумалося, коли побачив світлину. Із фотографії на нього дивилася молода впевнена в собі дівчина зі світлим волоссям та сірими очима. Чарівна усмішка і білосніжні зуби. Красиве засмагле обличчя. Фото з відпочинку на морі. – Важко навіть відповісти, яка із цих двох панянок гарніша».

Скляр зиркнув на годинник на телефоні. «Ну де ж, бляха, вона?!»

Зусиллям волі примусив себе опанувати хвилювання: «Невже зірветься?» Та саме в цей момент від Власти на вайбер надійшло довгоочікуване повідомлення.

Скляр, зітхнувши з полегшенням, поставив ще кілька запитань, після чого, нарешті, дозволив Віталіні піти. Перед цим, щоправда, попередив, що, скоріше за все, зв’язуватиметься з нею ще.

«Головне, щоб не з тими самими запитаннями. Бо я більше не витримаю. Він тупий чи випробовує мене? Треба буде в Сергія дізнатися, що це за тип».

– Я б забрала Крістіну із собою, – почала було Віталіна. – Не може ж дитина лишатися сама.

– Розумію, проте забрати дівчинку зголосилася дружина пана Вітторіно. Наскільки мені повідомили, за законом вони все ще одружені, тож у неї і є права на те, аби, принаймні тимчасово, лишити Крістіну в себе. Тим паче, дівчинка не проти. Пані Ілона має скоро приїхати.

Ця новина для Віталіни, без сумніву, виявилася несподіванкою. Вона стиснула й без того тонкі губи, намагаючись прийняти те, що є. Відтак якомога привітніше посміхнулася, а вже за кілька хвилин покинула будинок.

Скляр із підозрою провів її поглядом.

* * *
Понеділок, 21 січня 2019 року. 11:10

– Я так розумію, ти думаєш на цю красуньку, – не забарився з коментарем Тарас.

– Ну як тобі сказати? Не знаю, чи це вона, але точно відчуваю, що десь бреше.

Єгор не відводив погляд від підозрюваної: із вікна було видно, як молода жінка вийшла на подвір’я. Вона поспішала і, безперечно, нервувала.

– Але ж який мотив? Навіщо їй убивати багатенького папіка, який її годує?

– Щось було в їхніх стосунках не так, – задумливо відповів Скляр, усе ще спостерігаючи за Волошко. Здавалося, він чогось чекав. Навіть Тарас мимоволі почав видивлятися, що відбувається надворі.

– А як щодо Артема та Ілони, колишньої дружини? Судячи з усього, вони мали доволі зіпсуті стосунки з убитим.

Єгор кивнув на знак згоди.

– Обох теж однозначно потрібно перевірити.

Нарешті, слідчий вийшов із задумливості, повернув голову до колеги й усміхнувся. Потім підійшов ближче до вікна, споглядаючи за сценою, що відбувалася. Якраз на неї він і чатував нетерпляче.

Несподіванка змусила Віталіну Волошко сповільнити крок. Біля будинку зупинилася срібляста Skoda. За мить звідти вийшла Ілона Вітторіно. Перекинулася слівцем із кимось у машині і попрямувала на подвір’я. У житті Єгор ніколи її не бачив. Проте знав, що це саме вона. За її машиною спинилася автівка патрульних. Тих, які потурбувалися, аби дружина вбитого прибула на місце події саме зараз.

Жінки явно не чекали зустрічі одна з одною. Саме Скляр подбав про те, аби вона відбулася, відправивши терміново патрульних за Ілоною, дружиною вбитого. Власта тим часом підійшла до Волошко, щоб поставити кілька формальних питань. І навмисне зробила так, щоб жінка стала обличчям до будинку. Таким чином, Скляр мав змогу бачити обличчя обох коханок Вітторіно.

Побачення жінок вийшло навдивовижу коротким, проте промовистим. Ілона Вітторіно привіталася кивком голови, Волошко не відповіла. У діях суперниць легко розпізнавалася взаємна зневага. Щоправда, в очах дружини вбитого більше читалася зверхність. Єгор подумки посміхнувся: саме так мала б реагувати справжня жінка на коханку свого чоловіка. Волошко навіть зашарілася від цього погляду.

«Крихітко, Віталіно, ти свого коханця не любила. І боїшся його дружини. Бо ти використовувала її чоловіка тільки для грошей», – знову посміхнувся слідчий.

Із побаченого він резюмував: ці дві жінки ненавидять одна одну.

З іншого боку, хіба може бути інакше?

Молодший за керівника Тарас не надав значення цій сцені. Навпаки, став роздивлятися новоспеченого колегу: вони працювали разом лише кілька тижнів. Але за цей короткий термін той привернув до себе увагу багатьох. І не просто так. Скляр виявився неймовірним відлюдником. Ніби й відкритий, проте про себе майже не розповідає. ...



Все права на текст принадлежат автору: Ксенія Циганчук.
Это короткий фрагмент для ознакомления с книгой.
Кривавими слідамиКсенія Циганчук