Все права на текст принадлежат автору: Дар’я Бура, Олександр Красовицький.
Это короткий фрагмент для ознакомления с книгой.
Хроніка війни. 2014—2020. Том 3. П’ять років гібридної війниДар’я Бура
Олександр Красовицький

Дар’я Бура, Олександр Красовицький Хроніка війни. 2014—2020. Том 3. П’ять років гібридної війни

Інформація про авторів третього тому

Андрій Курков — письменник, журналіст, сценарист (за його сценаріями знято понад 20 документальних і художніх фільмів), автор понад двох десятків книг. Його твори перекладено на 36 мов світу, в тому числі на англійську, німецьку, французьку, іспанську, голландську, турецьку та інші. А. Курков — один із двох письменників пострадянського простору, чиї книжки регулярно потрапляють до першої десятки європейських бестселерів.

Геннадій Афанасьєв — професійний фотограф, кримський активіст, під час анексії Російською Федерацією Кримського півострова брав участь у русі за єдину Україну. Та 2014 року його заарештували в Сімферополі і він проходив у справі так званих кримських терористів. Його незаконно утримували в тюрмах Росії як політв’язня. Тепер проживає в Києві і продовжує боротьбу за визволення українських політв’язнів, яких незаконно утримують на території РФ.

Ігор Стрельцов (справжнє ім’я — Ігор Назаренко) — журналіст-розслідувач. Як волонтер та тележурналіст їздив на Майдан, потім — до зони АТО: Слов’янськ, Артемівськ, під Дебальцеве, Піски, сектор «М», Маріуполь.

Ірина Вовк — журналістка. З квітня 2014-го перебувала в зоні бойових дій на Донбасі як журналістка і волонтерка українських військовиків. Очолювала Благодійний фонд «24» (допомога українським бійцям) у 2014–2015 роках.

Дар’я Бура — журналістка. З кінця 2015 року перебувала в зоні бойових дій на Донбасі як волонтер БФ «Повернись живим». З 2017 року — позаштатний журналіст, автор статей у Іpress.ua, Факти.ictv.ua, БФ «Повернись живим»; з 2019-го — у виданнях «Без броні», «Новинарня». З березня 2018 року — радіоведуча на військовому радіо МОУ «Армія FM».

20 лютого 2015 року

Зведення новин

За минулу добу в зоні АТО загинули 2 військових та 3 отримали поранення. Про це сказав виконуючий обов’язки спікера Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов.

Також Селезньов повідомив, що при виведенні військ з Дебальцевого Донецької області бійці сил АТО вивезли всю рухому техніку.

За ніч бойовики 15 разів вели вогонь по позиціях українських військових, а за добу в цілому 49 разів порушували режим «тиша».

Основний удар бойовиків у ніч на 20 лютого припав на Донецький напрямок, також вони обстріляли Бердянське на Маріупольському напрямку, повідомляє пресцентр АТО.

Так, на Донецькому напрямку з реактивних систем залпового вогню обстріляли Авдіївку та Тоненьке. Удару з «Градів» зазнало селище Курахово. В районі Опитного бойовики застосували бронетехніку. З артилерії та мінометів противник бив по Водяному.

На Маріупольському напрямку злочинці зі стрілецької зброї та мінометів обстріляли Бердянське.

За останню добу зафіксовано прохід із Росії на територію бойовиків на Донбасі як мінімум 4-х конвоїв постачання. У цілому — до 55 транспортних одиниць, а також 28 одиниць бойової техніки, включаючи танки, ББМ і самохідну артилерію, пише організатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук. Він зазначає, що в районі Донецька артилерія бойовиків завдавала удари по позиціях сил АТО.

Контрольована Україною територія Луганської області внаслідок бойових дій втратила один населений пункт — Чорнухине Попаснянського району. Українські збройні сили були змушені залишити селище, туди зайшли бойовики так званої «ЛНР», повідомляється на сайті голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля.

21 лютого 2015 року

Зведення новин

Бойовики продовжують обстрілювати Авдіївку. Загинули троє жителів. Про це повідомив начальник облуправління МВС у Донецькій області В’ячеслав Аброськін. За його даними, в результаті прямого влучення снаряда в кафе «Бревно», район Індустріального проїзду, загинули троє чоловіків.

У пресцентрі АТО уточнили, що за минулу добу ніхто не загинув, а поранені 7 бійців.

Раніше речник АТО, полковник Андрій Лисенко повідомив, що за минулу добу 1 український військовий загинув і ще 40 одержали поранення в ході антитерористичної операції на Донбасі.

Бойовики нарощують свою присутність на маріупольському напрямку. Можливо, вони готують наступ на Маріуполь. Про це заявив спікер АТО Андрій Лисенко.

«На Маріупольському напрямку відбувається нарощування чисельності військової техніки, озброєння і живої сили противника з метою можливого наступу на місто Маріуполь», — сказав він.

Бойовики збільшили активність на донецькому напрямку. Про це повідомляє пресцентр АТО. Селище Піски бойовики обстрілювали з танків і бойових машин піхоти, з артилерії та мінометів. Крім того, з реактивних систем залпового вогню терористи завдали ударів по Тоненькому та Опитному.

На Маріупольському напрямку з використанням танків, мінометів та гранатометів, злочинці вели вогонь по селищу Широкине.

В районі Дебальцевого, поблизу селищ Лозове та Ленінське бандформування зі стрілецької зброї обстріляли наші опорні пункти.

Загалом протягом дня противник 32 рази вів обстріли позицій українських військ та мирних населених пунктів.

22 лютого 2015 року

Ірина Вовк «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів»

ДМИТРО ЛОМЕЙ («ЛОМ») (02.02.1982 — 22.02.2015). ДУК «Правий сектор»

Із початком лютого 2015-го термінал ДАПу ніби завмер, під ним тільки лишилися мертво лежати тіла «кіборгів» — тіла, які брухт і бетон поховали під собою. Лише згодом волонтерів пускатимуть на цю територію, і вони по одному діставатимуть тіла українських хлопців. Але не стихли бої довкола терміналів — гуділи й Піски, що за кілька кілометрів від ДАПу. Тут досі точаться артилерійські дуелі й час до часу туркотять ДШК.

В одну з таких світлих від блиску снарядів ночей, на 23 лютого, ворог влучив у будівлю, де перебували хлопці-добровольці ДУКу. Першим ударом «Лома» контузило, кров пішла з вух. Не встиг чоловік оговтатися, як вслід прилетів ще один снаряд — потужніший: ймовірно, працював танк, хоча дехто з побратимів каже, що то був обстріл «Градом». Стіна будівлі повністю завалилася, і кількох хлопців підкинуло в повітря й жбурнуло вибуховою хвилею на кілька метрів. «Лом» — Дмитро Ломей — і «Правий» — Дмитро Колєсніков — загинули, їх завалило уламками. Ще п’ятеро їхніх побратимів отримали поранення.

...Дзвонив Дмитро нечасто, але продовжував переконувати дружину, що він на роботі. Вона спершу вірила, а потім якось почула автоматну чергу в слухавці. Тоді «Лом» і розповів, що вже в Пісках.

— Що за заробітки такі? — стрепенулася Надя і нагримала на чоловіка в слухавку, коли почула бабахкання.

— Надя, ну так, я на війні, пробач, що не сказав одразу. Але скоро буду, от на Святвечір приїду. Обіцяю. Чекайте. І не гнівайся, мала.

На Святвечір «Лом» і справді приїхав. На кілька днів. Надя згадує, що заблокував у соцмережах усіх своїх друзів з Росії, бо колись до Революції Гідності їздив на заробітки туди. Дуже тяжко «Лому» було спостерігати гультяйство однолітків, тринькання на дурниці грошей знайомими й сусідами. Він бачив іншу реальність — страшну й небезпечну. Тоді вхопив того ж потріпаного рюкзака й поїхав до своїх побратимів вдруге. Дружині лиш сказав, що має недобре передчуття. Але обіцяв приїхати на день народження Святика — 27 березня. Та не встиг... Розмова з фронту на Дмитрів день народження досі у Наді у вухах.

— Дякую за повідомлення, мала, — дзвонив Дмитро з напіврозтрощених лютневих Пісків; зв’язок був паскудний, і Надя чула його через слово. — Пробач, що не зміг відповісти, як ти дзвонила — зв’язку не було. Ти знаєш... мене більше ніхто і не привітав. Тільки ти й батьки...

Надя мовчала: вона відчувала, як чоловікові було боляче.

— Як діти? Здорові? — перервав мовчання Дмитро.

— Так, все добре, іноді підсмаркують, але то пора така, що всі застуджуються.

— Я сумую за вами...

Дмитра перервали крики його побратимів і кілька пострілів з автомату.

— Діма! Де ти? Що у вас там відбувається?

— Війна... Ти не переживай, все буде добре: скоро буду дома, мала.

Він вимкнув телефон. Надя ж подумала, що це знову зв’язок підводить, і набрала чоловіка ще раз, але його телефон вже був поза зоною досяжності. Майже три тижні «Лом» не виходив на зв’язок: Надя набирала щодня і чекала, що саме сьогодні він візьме слухавку, що вона от саме зараз і почує його голос. Але оце «скоро буду дома» стало останнім, що почула жінка.

— А того злощасного 22 лютого я дзвонила, напевне, разів двадцять. Чогось була дуже нервова, мене аж трусило всю. Пам’ятаю, навіть казала мамі, що в мене якесь дуже погане передчуття. А 27-го десь певно о сьомій ранку мені подзвонила свекруха. «Діму розірвала міна». Години зо дві я напевне просто просиділа мовчки: я не могла ні слова сказати, ні мамі подзвонити, ні Діму набрати, ні свекруху, ані зрушити з місця не було сил. Здавалося, що весь світ впав навколо мене, і я одна лишилася. Знаєш, я досі напевне з нього толком не вийшла, з того відчуття. Уже скільки часу минуло, ми його похоронили, а мені досі здається, що то все зовсім не насправді, і він от зараз постукає в двері, і я почую його: «Мала, я дома». Мали ми їхати всі разом до бабусі, але так та поїздка тільки в планах і лишилася. А ми й дійсно лишилися самі: я і хлопці.


Зведення новин

Зранку в Широкіному почалася атака на позиції сил АТО. Про це повідомив прес-офіцер сектору «М» Дмитро Чалий, передає «0629».

За його словами, о 7:00 позиції українських військових, розташовані в Широкіному, атаковані із застосуванням танка, АГС і стрілецької зброї. Втрат серед військовослужбовців немає.

Згідно з інформацією, в небі над сектором «М» знову з’явилися літаки ВПС Росії. Політ здійснювали два літаки-розвідники.

Один український військовий загинув і троє отримали порянення протягом минулої доби. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. За його словами, протягом минулої доби інтенсивність бойових дій у зоні АТО знизилася.

Під час мирної ходи у центрі Харкова стався вибух. Внаслідок теракту у Харкові загинуло двоє людей, а 11 отримало поранення.

Такі дані наводить сайт Харківської ОДА.

23 лютого 2015 року

Зведення новин

Бойовики продовжують нарощувати кількість сил і військової техніки в напрямку Маріуполя. Про це пише організатор групи «Інформаційний спротив» депутат Дмитро Тимчук вранці в Фейсбук.

За ніч бойовики відкрили вогонь двічі, атака на Широкине тривала півгодини. Про це повідомляє пресцентр АТО.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 2 і поранено 10 українських військових. Про це повідомив полковник Валентин Федічев, заступник керівника АТО в Донецькій та Луганській області

В Авдіївці обстріляли коксохімічний завод групи «Метінвест». Перемир’я протрималося 2 дні. Про це повідомляється на сайті підприємства.

Українські війська контролюють міста Світлодарськ та Луганське після відведення сил від Дебальцевого.

Про це повідомив заступник керівника АТО в Донецькій та Луганській області полковник Валентин Федічев.

24 лютого 2015 року

Зведення новин

Протягом останньої доби в районі Широкине тривали масовані обстріли позицій українських військ і цивільних об’єктів.

Про це пише організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук у Фейсбук.

На Новоазовському напрямку супротивник підтягує бронетехніку (зафіксовано переміщення 4-х танків уздовж траси Т0508).

Упродовж доби в зоні АТО загинув 1 військовий, ще 7 отримали поранення. Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

За його словами, терористи перекидають техніку та живу силу у Маріупольському напрямку.

Протягом ночі з 23 на 24 лютого бойовики 12 разів вели вогонь по позиціях сил АТО, повідомляє пресцентр АТО.

Найбільша кількість випадків порушення режиму «Тиша» — на Дебальцівському напрямку. Ворог з артилерії завдавав ударів по селищу Попасна і по селищу Луганське. На Донецькому напрямку вночі бойовики з артилерії та мінометів обстріляли Опитне, Тоненьке, Авдіївку. На Маріупольському напрямку бандформування продовжують атакувати наші позиції поблизу селища Широкине.

У Харкові помер іще один постраждалий від вибуху під час ходи в неділю людина — 18-річний Микола Мельничук. Про це повідомляє радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у Фейсбук.

Глави МЗС «нормандської четвірки» у Парижі не змогли досягти згоди щодо ситуації в Дебальцевому. Про це сказав за підсумками зустрічі український міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє ВВС.

«На жаль, політичного рішення не було в тому, як ставитися до того, що сталося в Дебальцевому», — сказав Клімкін.

25 лютого 2015 року

Зведення новин

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції один український військовий дістав поранення, втрат немає.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

Бойовики намагаються наступати в районі Мар’їнки, Пісків, Опитного й Авдіївки в Донецькій області. Про це повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук у Фейсбук.

Під завалами Донецького аеропорту виявили тіла семи українських військових. Про це на Фейсбук повідомив співробітник Центру визволення полонених при Збройних силах України Василь Будик.

26 лютого 2015 року

Зведення новин

Вночі бойовики стріляли лише на донецькому напрямку, зокрема Піски обстріляли зі стрілецької зброї та сили АТО поблизу шахти Бутівка. Про це повідомляє пресцентр АТО. За добу бойовики 7 разів обстріляли позиції сил АТО і мирні населені пункти із стрілецької зброї, двічі з танків і один раз з мінометів.

Упродовж минулої доби в зоні АТО загиблих серед українських військовослужбовців немає, було поранено 4 українських військових.

Про це повідомив речник штабу АТО, полковник Андрій Лисенко.

Україна починає відведення важкого озброєння. Про це йдеться у повідомленні Генштабу. Згідно з повідомленням, починається відведення 100 мм гармат від лінії розмежування.

27 лютого 2015 року

Зведення новин

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 3 українських військовослужбовці, 7 дістали поранення.

Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко.

Росія зосередила біля кордонів з Україною 63,5 тисяч своїх військових. Про це повідомляє група «Інформаційний спротив».

28 лютого 2015

Ірина Вовк «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів»

МИКОЛА ФЛЕРКО («ТАНЧИК») (22.08.1978 — 28.02.2015). ДУК «Правий сектор»

ДУК: друга штурмова, п’ятий бат — це хлопці рідні й близькі, це рота друга «Барса». З ними й на «Небо» було не страшно, і в поки­ну­тому домі чай з протер­мінованими «снікер­сами» пити. Тут усі, як на підбір: мотивовані, жваві, завзяті, із розмаїтими автоматами — ну бо не було з чим, тож що вхопили з хати свого мисливського, що відібрали в бою, тим і воювали. Пам’ятаю стареньку рапіру «Арійку» й тяжкий трохи поржавілий трофейний кулемет «Максим» — позиція «Сауна». І навіть все старе працювало у «правосєків». Бо як щось ламається, хлопці кличуть друга «Танка», «Танчика»: він умів полагодити все, від слова «взагалі». Коли хтось каже «золоті руки» — то це не банально й пафосно, це про «Танка». Про Колю. Про Миколу Флерка з Хмельниччини.

«З купи брухту Коля зробить «лялю» — машину що треба. Якщо «Танчик» не зможе зробити, то ніхто не зможе», — хвалився його комбат, легендарний «Чорний».

Живчик і добряк, який зніме сорочку й останнє віддасть, щоб комусь помогти. Так і на війні: не всидів Микола вдома — поїхав воювати, коли російські найманці вдерлися на нашу землю.

Розстріляні триповерхівки лютневих Пісків, між якими розорана підмерзла земля — сліди воронок від впалих мін навколо закинутого майже безколірного дитячого іржавого майданчику. «Танчик» йде попереду, за ним — ще кілька хлопців і журналісти.

— Бачте, яке все покошене тут... — каже Коля. — То все сєпарські міни, «Гради», а от і осколки: бачте, яке, мало не покажеться, коли долітає. Ну, давайте, хлопці, вертаємо вже!

— Да, давайте, — відповів один із журналістів, а по­тім зупинився і заглянув у вічко фотоапарата. — О, иде­альный кадр: этот покинутый самокат... прямо здесь.

Слова журналіста перервав мінометний обстріл. «Лягло» зовсім поряд, і коли розсипана від снаряду земля впала донизу й розсіявся дим, побратими побачили, що «Танк» і журналіст «Сегодня» Сергій Ніколаєв лежать навзнак. У руці «Танчика» була рація, залита кров’ю: він ще намагався викликали допомогу. Але рація не спрацювала, та й говорити він уже не міг.

— Осколкові! — заволав один із хлопців, хто підбіг першим до поранених Колі й Сергія. — Біжіть хтось по допомогу. Джгути, потрібні джгути.

У Сергія поранення в праву ногу та в ліву руку й тіло посічене уламками, «Танк» стікав кров’ю, бо отримав поранення у шию — зачепило артерію. По рації викликали підмогу, і хлопців взяли на польові ноші побратими. Медик п’ятого батальону, подруга «Арійка», була неподалік й одразу впала на коліна перед ними.

— Заносим головою вперед! — кричав хтось чи то з добровольців, чи то з медиків. — Андрюха, їдь якомога швидше, нема часу!

«Танчик» не говорив, хоча й був при свідомості, як і журналіст.

— Ти шо, без броніка був? — питали Сергія медики.

— Да в броне, боковых не было, — ледь видушував із себе Сергій.

— У нього нижня щелепа зламана, — сказав медик про «Танчика».

— Серце! Качай серце, — додав інший лікар.

Але медики не змогли врятувати хлопців: і Коля, і Сергій померли. Того вечора по Жаб’ячому давали залпи на честь «Танка».


Зведення новин

Минулої доби незаконні збройні формування з «Градів» обстріляли Авдіївку, Тоненьке, Опитне на Донеччині. Разом з тим в районі с. Луганське, що поблизу Дебальцевого, тривав бій із використанням стрілецької зброї. Про це повідомили у пресцентрі АТО.

У зоні АТО, попри режим «тиші» та відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, 28 лютого на Донецькому напрямку спостерігається активізація бандформувань. Як повідомили у пресцентрі АТО, на тлі загального зменшення противником обстрілів позицій сил АТО на Луганському, Маріупольському та Дебальцівському напрямках впродовж дня терористи періодично обстрілювали позиції сил АТО в напрямку Донецька.

1 березня 2015 року

Зведення новин

У зоні АТО в ніч на 1 березня — з опівночі до 6 ранку — обстрілів з боку терористів не зафіксовано. Про це повідомили у пресцентрі АТО.

Протягом 1 березня бойовики 17 разів порушували режим припинення вогню. Як повідомили у пресцентрі АТО, терористи зосередили активність на Донецькому напрямку, де зафіксовано 8 випадків обстрілів позицій сил АТО і мирних населених пунктів.

У ніч на 28 лютого через Лутугіно (Луганська обл.) пройшла велика колона російської військової техніки. Про це повідомили у батальйоні спецпризначення «Азов».

«Угруповання складалося з великої кількості танків і вантажівок із піхотою. Помічені також польові кухні та інші засоби забезпечення. Техніка рухалася з боку с. Первозванівка у напрямку Луганська», — зазначено у повідомленні.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 8 отримали поранення.

Про це заявив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

2 березня 2015 року

Зведення новин

Бойовики на Донбасі продовжують грубо порушувати мирні Мінські домовленості, обстрілюючи позиції українських військ і цивільні об’єкти. Про це повідомляє керівник групи «Інформаційний супротив» Дмитро Тимчук.

За його словами, бойовики використовують в тому числі артилерію і важке піхотне озброєння. На окремих ділянках бойовики і російські найманці намагаються проводити атаки передових позицій українських військ.

Протягом останньої доби бойовики обстріляли позиції сил АТО 32 рази. Про це повідомив в. о. голови пресцентру Генштабу Владислав Селезньов на брифінгу.

За минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції один військовий загинув, чотири поранено.

Про це під час брифінгу повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

3 березня 2015 року

Зведення новин

За останню ніч у зоні АТО бойовики 6 разів порушили режим тиші, найактивніше вони діяли в напрямку Донецька.

Про це повідомили речники штабу АТО та Генштабу ЗСУ.

Найбільш складна ситуація спостерігається на Донецькому напрямку в районі Донецького аеропорту — саме там бойовики вели вогонь по наших позиціях, розташованих в районі н.п. Піски, Опитне, шахта Дутівське та Авдїівка.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 3 українських військовослужбовця, ще 9 дістали поранення. Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

4 березня 2015 року

Зведення новин

Минулої ночі були атаковані позиції ВСУ під Лебединським, Чермалыком і в Широкіно. Про це повідомив «0629» прес-офіцер сектору «М» Дмитро Чалий.

За минулу добу в зоні проведення АТО загинув один військовий, ще одного поранено. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

Сили АТО почали відведення 152 міліметрових артилерійських установок «Акація» від лінії зіткнення. Про це повідомляє пресцентр АТО.

Українська сторона почала відведення важких озброєнь від лінії зіткнення. У штабі АТО неодноразово підкреслювали, що бойовики імітують відведення зброї і техніки.

5 березня 2015 року

Зведення новин

Протягом минулої доби бойовики 40 разів завдали вогневих ударів по силах антитерористичної операції та мирним населеним пунктам, інформує пресцентр АТО.Донецький напрямок і надалі залишається найгарячішим. Там під вогонь з різних видів зброї потрапили Авдіївка, Опитне й Піски.

На Донбасі за минулу добу загинув один український військовослужбовець, ще один отримав поранення.

Про це сказав в. о. речника Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

На виконання мінських домовленостей сили АТО продовжують відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко. За його словами, ЗСУ готові почати відводити системи залпового вогню «Ураган».

Українська сторона у Луганській області відвела на передбачені Мінськими угодами відстані ракетно-артилерійські дивізіони Збройних Сил, які мають на озброєнні реактивні системи залпового вогню БМ-21. Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Бойовики відновили роботу дебальцівського залізничного вузла.

Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко

«За даними розвідки, дебальцівський залізничний вузол знову відновлений. Противник використовує його для транспортування озброєння та військової техніки в зазначений район. Зокрема 3 березня на станції було зафіксовано розвантаження вагонів з боєприпасами», — сказав Лисенко.

6 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу ніч бойовики 14 разів вели вогонь по українських підрозділах. Про це повідомляє пресцентр АТО.

«Продовжуючи тактику «турбуючого вогню» противник і надалі здійснює поодинокі обстріли позицій сил антитерористичної операції у зоні АТО», — йдеться у повідомленні.

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, 4 військовослужбовці дістали поранення.

Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко.

У Дебальцевому в підвалах житлових будинків знайдено 500 тіл мирних жителів міста. Про це заявила постійний представник США при ООН Саманта Пауер під час засідання Ради Безпеки ООН.

За час проведення антитерористичної операції на Сході України загинув 1541 український військовий. Про це повідомив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

«З моменту підписання припинення вогню 15 лютого 2015 року комбатанти провели більше 750 нападів. Таким чином українські сили втратили 64 військових, 341 військова особа отримала поранення», — заявив він.

7 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу втрат серед сил АТО немає. Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

«Вперше за останні кілька місяців внаслідок бойових дій та ворожих обстрілів загиблих і поранених серед українських військовослужбовців немає», — повідомив він.

6 березня позиції сил АТО були обстріляні з різних видів зброї 46 разів.

«З 20:00 6 березня і до 6:00 7 березня противник 14 разів порушував режим тиші. За ніч на донецькому напрямку бандформування вели вогонь зі стрілецької зброї по Опитному, Гранітному, Пісках. Крім того, 7 разів мінометних і гранатометних ударів зазнало містечко Авдіївка. З 4 до 4.20 ранку по Авдіївці злочинці били з артилерії», — повідомили в пресцентрі АТО.

Кількість спостерігачів СММ ОБСЄ на Донбасі збільшать до тисячі. Такої домовленості досягли в Берліні представники МЗС України, Франції, Німеччини та Росії.

8 березня 2015 року

Зведення новин

Протягом ночі на 8 березня інтенсивність провокативних обстрілів з боку бойовиків зменшилась, однак протягом ночі терористи 6 разів порушили режим «тиші».

Про це повідомили у пресцентрі АТО.

З мінометів і гранатометів, поблизу Донецького аеропорту злочинці вели вогонь по Авдіївці, Опитному, Камянці. Ворожий снайпер працював неподалік Пісків, мінометних обстрілів зазнало селище Майорськ на Артемівському напрямку.

За минулу добу загинув 1 український військовослужбовець, ще 3 отримали поранення.

Про це повідомив спікер штабу АТО Андрій Лисенко.

На Донецькому напрямку спостерігається накопичення військової техніки і терористів, важка техніка залишається у містах Донецьку, Макіївці, Жданівці та Харцизьку.

Діяльність мешканця Луганщини, який приніс українським військовим на блокпост банку меду з вибухівкою, координували співробітники ГРУ ГШ ЗС РФ з позивними «Олексій» та «Дмитрович», які також забезпечили його зброєю та вибуховими пристроями.

Про це повідомив радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

9 березня 2015 року

Зведення новин

9 березня ситуація в зоні проведення АТО залишається напруженою: з 5 ранку до 19:00 бойовики 16 разів вели вогонь по позиціях сил АТО. Як повідомили у пресцентрі АТО, противник не лише провокативно обстрілював позиції сил АТО зі стрілецької зброї, а й застосовував міномети, танки, артилерію. Протягом ночі бойовики 16 разів завдали вогневих ударів по наших позиціях.

Впродовж минулої доби у зоні АТО поранено чотирьох українських військовослужбовців, ніхто не загинув.

Про це повідомив спікер АТО Андрій Лисенко.

10 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу було зафіксовано 31 ворожий обстріл позицій сил АТО, в тому числі 5 артобстрілів. Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

«Незважаючи на декларування ватажками незаконних збройних формувань, які діють на Донбасі, відведення важкого озброєння, спостерігається концентрація ворожих угрупувань поблизу населених пунктів Щастя, Станиця Луганська, Маріуполь, Авдіївка, Піски та Докучаєвськ. Триває інтенсивне перевезення техніки та артилерійських боєприпасів через дебальцівський залізничний вузол та формування складів озброєння в районі міста Донецьк», — сказав він. Лисенко зазначив, що зокрема до Дебальцевого прибуло 10 САУ, 5 БТР-80, 9 танків Т-64, 5 БМП-2 і одна БМП-1.

На Артемівському напрямку за добу зафіксовано 4 обстріли позицій сил АТО та відбулося бойове зіткнення.

«Протягом 30 хвилин тривав бій в районі населеного пункту Майорське. Саме там розміщений один з підрозділів сил антитерористичної операції. Напад бойовиків було відбито, об’єкт перебуває під нашим контролем», — заявив виконувач обов’язків речника Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, є 9 поранених.

Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

11 березня 2015 року

Зведення новин

В штабі АТО повідомили про 1 загиблого військового та п’ятьох поранених за минулу добу.

Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

Бойовики й далі зосереджують основну активність на Донецькому напрямку. За ніч із мінометів і автоматичних гранатометів обстріляли Піски, Опитне, Авдіївка.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

Противник застосовував стрілецьку зброю на Маріупольському напрямку поблизу селищ Чермалик і Широкине, та неподалік населеного пункту Сокільники, що на Луганщині.

Загалом за ніч бандформування 10 разів порушили режим тиші, зазначають у штабі АТО.

12 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу бойовики намагалися наступати на Артемівському напрямку. Обстріли проводилися по позиціях українських військ у районі н.п. Щастя, Донецьк, на ділянці Мар’їнка й Красногрівка, у смузі Авдіївка — Піски.

Про це повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук

За минулу добу на Донбасі зафіксовано 49 обстрілів сил АТО.Про це заявив речник штабу АТО Анатолій Стельмах.

За останню добу в зоні АТО немає втрат чи поранень. Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

В той же час глава Луганської ОДА Геннадій Москаль повідомляє про 2 поранених внаслідок перестрілки поблизу Кримського на Луганщині.

Бойовики обстріляли позиції сил АТО в Широкиному з забороненої мінськими домовленостями зброї. Терористи застосовують міномети калібру 120 мм. Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

13 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу ніч бойовики 16 разів відкривали вогонь, поблизу селища Старогнатівка здійснили невдалу спробу штурмувати позиції сил АТО. За добу бойовики 61 раз обстріляли позиції сил АТО.

Про це повідомив речник штабу антитерористичної операції Анатолій Стельмах.

Найбільша кількість обстрілів спостерігалась на Донецькому напрямку. Там противник, не змінюючи тактику, вів вогонь по Піскам, Опитному, Невельському, Авдіївці.

Упродовж минулої доби в зоні АТО загиблих серед українських військових немає, двоє поранених. Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

Незаконні збройні угруповання на сході України на 80-85% складаються із російських найманців.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

«За даними розвідки, станом на 12 березня у складі НЗФ 15-20% бойовиків мають українське громадянство, решта — російські найманці», — сказав він.

14 березня 2015 року

Зведення новин

Протягом ночі на 14 березня у зоні АТО зафіксовано 6 обстрілів по позиціях українських сил військ вздовж усіє лінії розмежування. Про це повідомили у пресцентрі АТО.

У с. Широкине терористи вели масивний обстріл позицій сил АТО з 120-мм міномету та стрілецької зброї.

Як повідомили у пресцентрі «Азова», протягом 13 березня відбулося три бої, внаслідок яких поранено двох бійців.

15 березня 2015 року

Зведення новин

Бойовики, незважаючи на мирні домовленості з відводу важкого озброєння, продовжують провокативні обстріли наших позицій із застосуванням 120 міліметрових мінометів.

Про це повідомили у пресцентрі АТО.

На Донбасі воює понад 43 тисячі терористів, у лавах «ДНР» та «ЛНР» — майже 9 тисяч російських військових.

Про це в ефірі 5 каналу заявив заступник керівника штабу АТО у секторі С Валентин Федичев.

За минулу добу у зоні АТО поранено одного військовослужбовця, загиблих немає. Про це повідомив речник пресцентру АТО Андрій Лисенко.

При цьому, за словами Лисенка, бойовики продовжують накопичувати сили та важке озброєння на Артемівському, Маріупольському та Луганському напрямках.

Під Маріуполем терористи відкрили вогонь із заборонених 120-мм мінометів.

Про це повідомили у полку «Азов».

Під Пісками загинув боєць полку «Дніпро-1» Оксентюк Олександр.

Про це повідомили у батальйоні полку «Дніпро-1».

Під час виконання бойового завдання, у районі с. Піски загинув боєць полку «Дніпро-1» Оксентюк Олександр «Сват», — йдеться у повідомленні.

Протягом дня бандформування 11 разів застосували міномети і гранатомети, танки та стрілецьку зброю. Найбільша кількість таких інцидентів зафіксована на Донецькому напрямку.

16 березня 2015 року

Зведення новин

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув один український військовий, поранених немає.

Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

Слідство встановило загибель понад 360 бійців АТО у боях під Іловайськом. Про це повідомив головний військовий прокурор, заступник генпрокурора Анатолій Матіос. За словами Матіоса, ще близько 180 осіб вважаються зниклими безвісти.

Від початку проведення антитерористичної операції на сході України вбито понад 14,6 тисяч бойовиків. Про це у Твіттер повідомила пресслужба Донецької військово-цивільної адміністрації.

«Від початку АТО бойовики втратили вбитими понад 14,6 тис. осіб, з них поблизу Дебальцевого — 1995 осіб. Від 15.02. вогнем у відповідь убито 1,3 тис. бойовиків», — йдеться у повідомленні.

17 березня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу бойовики 30 разів порушували режим припинення вогню. Про це повідомив «5 каналу» прес-офіцер штабу АТО Анатолій Стельмах. 19 разів бойовики застосували проти українських військовослужбовців міномети і гранатомети. Тричі — артилерію та чотири рази — озброєння танку.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 3 українських військових, ще 5 отримали поранення.

Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

У районі Горлівка — Єнакієве — Дебальцеве зосереджено близько шести тисяч бойовиків, які мають у розпорядженні потужні й далекобійні засобами ураження. Про це повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив», депутат Дмитро Тимчук.

Росія під виглядом навчань перекидає в Крим стратегічні дальні бомбардувальники Ту-22М3 і тактичні ракетні комплекси «Іскандер» в Калінінградську область. Про це повідомило «ТАСС», з посиланням на джерело в Міноборони Росії.

18 березня 2015 року

Зведення новин

Упродовж минулої доби в зоні проведення АТО загинув 1 військовий, 5 поранено.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

В ніч на середу група бойовиків здійснила спробу прорватися в село Трьохізбенка Новоайдарського району. Про це на своєму сайті повідомляє глава Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Близько 15 осіб, озброєних автоматами та гранатометами, намагалися перебратися на контрольовану Україною територію по зруйнованому мосту через Сіверський Донець (по якому проходить лінія розмежування вогню), однак були відкинуті вогнем українських військових.

Як повідомляє пресцентр АТО, у ніч із 17 на 18 березняпротивник 11 разів хаотично застосував стрілецьку зброю проти наших військових.

У лісосмузі вздовж дороги з Горлівки до Вуглегорська бойовики «ДНР» сховали до 10 установок «Град».

Про це повідомив заступник командувача АТО полковник Валентин Федичев, цитує його пресслужба Донецької ОДА в Твіттер.

За його словами, між Амвросіївкою і Куйбишевим в зелених насадженнях зосереджено близько 15 самохідних артилерійських установок і до 30 вантажівок з боєприпасами з Росії.

Окрім того, як зазначив Федичев, вночі 16 березня на станцію Дебальцеве прибуло 2 військових ешелона (40 вагонів) з бойовиками та бронетехнікою.

19 березня 2015 року

Зведення новин

У ніч із 18 на 19 березнябойовики 17 разів відкривали вогонь по підрозділах українських військових, повідомляє пресцентр АТО.

Найбільша активність ворога — на Донецькому напрямку.

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, 1 воїн отримав поранення.

Про це сказав речник АТО полковник Андрій Лисенко.

20 березня 2015 року

Ірина Вовк «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів»

МАКСИМ РИДЗАНИЧ («АДАМ»). (28.12.1977 — 20.03.2015). 81 ОАЕМБр

Командир взводу снайперів «Адам» пережив свого друга й побратима «Фотографа» на три тижні: старшина Максим Ридзанич загинув 20 березня біля села Опитне, під самим Донецьким аеропортом. Українські військовики потрапили в засідку ворожої ДРГ, і Максим із побратимами побіг на допомогу. Він ледь встиг наблизитися до посадки, як його прошила автоматна черга й куля залетіла під бронежилет. Він загинув разом із ще зовсім молодим хлопчиськом «Геркулесом» — Євгеном Рєпіним.

Додому Максим приїздив двічі: першого разу — на день народження старшого сина, зробив йому сюрприз у грудні 14-го. І тоді він сказав, що має повертатися й тримати оборону, щоб його «діти могли жили тут спокійно й ходити до школи, а під Києвом не було російського війська». Тому повернувся. А вдруге Максим приїхав хоронити свого друга Володю Гнатюка на початку березня.

— Він змінився і зовнішньо, і психологічно: в очах — пустка, перед тобою ніби не кохана людина, а абсолютно чужий чоловік. Ми дивилися одне на одного й просто мовчали, ми не могли підібрати слів. А до того я сильно нервувала, бо він майже тиждень не виходив на зв’язок. І лише Красота набрав мене й сказав: «Іра, не хвилюйся, з Максимом все добре. Коли він повернеться, то все тобі пояснить і ти все зрозумієш». Так і вийшло.

Максим був у Києві тоді три дні й останнього дня вони з друзями та сім’ями зібралися в улюбленому закладі Максима. Мовчазний «Адам» почав поволі оговтуватися від втрати друга. Він розповідав про аеропорт, про вихід його групи в січні.

— Він говорив, як на пожежному депо їх залишилося семеро, як вони бачили, коли здавалися в полон, — пригадувала Ірина. — Група Максима виходила в ніч з 23-го на 24-те, у повному оточенні, і сепаратисти чітко знали про це, але не знали кількості. А їх було семеро... усього семеро: п’ятеро з групи Максима й двоє кулеметників з іншої групи. Вони вже знали, що Кузьміних у полоні, і можете уявити стан хлопців у лігві найман­ців. Але Максим усе чітко продумав, як їм бути. Зв’язку не було, і про них згадали лише 23—го числа, дякуючи тодішнім командувачам Віталію Баранову та Володимирові Красоті: вони на свій страх і ризик прийняли рішення відправити туди зв’язкового. Максим не знав його, і він саме з хлопцями почав вихід уночі, уже добре прорахований: тоді трапився такий казус, що того зв’язкового сприйняли спершу за сепаратиста, і допоки комбат не вийшов на зв’язок, Максим був на грані, щоб стріляти. А перед виходом була така мить, що вони зрозуміли: уже все — бк, вода і їжа практично вичерпалися. Максим став розпитувати хлопців, чи вони не бояться померти. Хлопці на адреналіні, звісно... але страх був у кожного. І коли, нарешті, вони дійшли серйозної розмови, то домовилися, що лишають на собі по одній гранаті, і якщо підходять російські військові, то вони якомога ближче їх підпускають і підриваються разом із ними. Вони змогли замінувати периметр вежі й фактично чекали. І для мене було страшним оце розуміння, що його уже в той час могло біля мене не бути. Я тоді сказала до себе: «Ну, все — вже гіршого бути не може». Перша ротація  — складна й напружена в ДАПі, друга — коли під завалами залишилося стільки наших хлопців... я думала, що це все Бог його, мабуть, береже, і з ним уже нічого не трапиться. Я для себе й усім навколо сказала: жодного слова, жодної думки про те, що він може не повернутися. Коли він йшов на полігон і вже мав їхати, я йому кажу: «Повертайся живим і неушкодженим», на що він відповів: «Як я можу не повернутися? У нас троє дітей!!!»


ЄВГЕН РЄПІН («ГЕРКУЛЕС») (18.08.1994 — 20.03.2015).

81 ОАЕМБр

Під час бойового зав­дання під донецьким Опитним, прикриваючи пораненого по­брати­ма, «Геркулес» упав біля командира «Адама» — ворожий кулемет із декількох метрів поцілив у шию. «Адама» ж скосила автоматна черга. Вони обоє їхали рятувати хлопців, які потрапили в засідку. Але ворог аж надто ретельно підготувався і був готовий зустріти підмогу українців.

...Женя стояв на обороні Водяного, що під самим Донецьком. Потім деякий час був у Донецькому аеропорту. Матері не розповідав: із братом двоюрідним ділився більше. А з матір’ю йому завжди було весело, іноді він так сміявся, що вона трохи лякалася, як йому насправді: чи весело дійсно чи то сміх такий від страху.

— Женя, ти що закурив? — почула мати синів тяжкий і незвичний вдих.

— Ма, а ти звідки знаєш? — здивувався Женя і аж закашлявся від несподіваного питання.

— Та я синку, чую ж, як ти дихаєш. Нащо тобі то?

— Та, мамо, мені легко кинути; як почав легко — так і кину, — спокійно відповідав Женя, але мати підозрювала, що чогось син не каже, бо не так просто затятому спортсменові отак раптом взяти й закурити.

— Як там, сину? Скажи правду!

— Ой, мам, дали мені в помічники кулеметника такого маленького хлопчика, що мені його шкода, — підсміювався Женя. — То я того кулемета сам ношу. Мене, мамо, наймолодшого, поставили старшим у розвідроті, уяв­ляєш?

— Ну не даремно позивний у тебе «Геркулес».

— Мам, ти не представляєш, — хвалився Женя. —

Я в 20 років уже камандір, представляєш?

— Камандір...

Тетяна Василівна продовжувала слухати Женині враження і захват, а сама пригадувала той день, як Женя їхав на війну, як одягав форму і як того дня до них у гості приїхала сестра її й подруга з чоловіком.

— І я йому, високому такому, от сюди, навіть не до шиї, так впала на груди йому... я так тримала ту форму, так тримала... Я тоді зламала три нігті, так не могла його відпустить. І рідні мені ще кажуть: «Боже, що ж ти його так тяжко відпускаєш? Не можна так дитину тяжко відпускать». А я не могла інакше. І дивилася, знаєте, як в останній раз. А він мені: «Мам, да шо ти... я вернусь». Шуткував завжди: «Ма, я вернусь: трохи послужу, і вернуся». Але потім він подзвонив до свого брата, мого племінника, і казав: «Ти знаєш, тут так страшно...» Та ясне діло, що він міг у двадцять років там ще побачити? Такий молодий... І я так сумую за тією його молодістю, але я ним і горджуся, що він цілеспрямовано йшов туди й справді був вихований в такому дусі, що найбільше любив Україну. Як в тій пісні — «На могилі моїй посадіть молоду яворину»... чогось вона мені так про нього нагадує. А він мені казав завжди: «Мам, не плач, бо не буду дзвонити тобі». А я не можу стримати сліз... і він: «Мам, я не можу дзвонить, якщо ти плачеш, чуєш?».

Женя встиг набрати маму восьмого березня 2015-го, привітав її зі святом і вибачився, що найближчі кілька днів не матиме зв’язку.


СЕРГІЙ МИХАЙЛОВ (22.04.1977 — 20.03.2015). 80 ОАЕМБр

— Сергій, — скрикнула жінка й підбігла до телефону, який лежав на серванті.

Але то був не Сергій.

— Оля... — жінка впізнала трохи захриплий голос чоловікового побратима, лиш не могла згадати ні імені його, ні позивного.

— Я слухаю тебе, щось сталося?

— Сергія більше з нами нема... — глухий, ніби з труби чи підземелля, голос побратима, чиє ім’я вона так і не згадала, ніби завдав удару. Ольга впала на велике Сергієве крісло, не випустивши телефону й навіть не відставивши його від вуха.

— Як?.. — після довжелезної паузи Оля судомно схлипнула.  — Я ж сьогодні ввечері ще з ним розмовляла, от кілька годин тому.

— Олю, я коло нього, тут... у Денежниковому. Він дійсно заступав на пост. У нього... не витримало його серце, Олю. Він помер на посту. Інфаркт.

— Ні, я вам не вірю, — холодно й твердо відрізала Ольга й кинула слухавку.

— Мам, хто то? — до Ольги підійшов її молодший.

— Юрчику...

— Тато? — одразу здогадався Вадим.

— Я не вірю їм... Коли тато їхав на Схід, то давав мені настанову: не вірити людям, які дзвонитимуть

у його відсутність.

— А хто то дзвонив? — перебив маму Вадим.

— Голос знайомий, але я не певна... — засумнівалася жінка. — Але... тато казав не вірити будь-кому, окрім нього самого, що б не казали ті, хто набиратимуть.

— То був татів номер?— уточнював Вадим, поглядаючи на меншого Юрка.

— Ні... дзвонили з чужого... Тому я їм не вірю. Треба дзвонити його друзям і командирові. Хлопці, а ви йдіть спати.

— Тата могли застрілити? — 13-річний Вадим сильно стиснув кулаки й дуже почав нервувати, — Ольга побачила сльози на його очах, але сказати «все буде добре» вона не змогла.

А через годину Олі зателефонував командир частини й підтвердив смерть її чоловіка.

— Солдат 80-ки Сергій Михайлов тільки встиг виїхати з «гарячої точки» — району Трьохізбенки. І заступив на пост. Хлопці кажуть, що навіть був у такому доволі піднесеному настрої й розповів, що з дітьми тільки-но поговорив. Пів на 9-ту його не стало: зупинилося серце. Усі деталі ми уточнюємо. Співчуваю вам, Олю...


Зведення новин

Противник завдав ударів по позиціях українських військ із озброєння, яке ще на початку березня мало бути відведено від лінії розмежування на відстань не менше 25 кілометрів, — повідомляє пресцентр АТО.

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, троє отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

Найбільше обстрілів з боку бойовиків у п’ятницю спостерігалося на Донецькому напрямку.Тут фактично весь день тривав обстріл міста Авдіївка. Про це повідомляє пресцентр АТО.

Збройні провокації бойовиків на Донбасі посилюються на усіх напрямках. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. За його словами, наші позиції були обстріляні з танків, а неподалік селища Сокільники, що біля Бахмутської траси, українські військові вперше за останній місяць потрапили під вогонь реактивних систем «Градів».

21 березня 2015 року

Зведення новин

В ніч на 21 березня поблизу с. Опитне бійці АТО виявили розвідувально-диверсійну групу противника, яка намагалась пройти углиб території, контрольованої Україною.

Як повідомили у штабі АТО, зав’язався бій, в ході якого ворог був змушений відійти. Крім того, з мінометів обстріляли Піски та Широкине.

Терористи двічі обстріляли позиції сил АТО під Маріуполем.

Про це повідомив прес-офіцер штабу Антитерористичної операції сектору «М» Олег Сушинський. За його даними, під мінометний удар бандитів потрапили укріплення українських військовослужбовців у Чермалику та Широкиному.

У зоні АТО за минулу добу загинуло 2 українських військовослужбовців, ще 7 отримали поранення. Окрім того бойовики обстріляли Авдіївку, внаслідок чого загинув мирний мешканець.

Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

Бойовики здійснили підрив залізничних колій у Волноваському районі та поблизу Попасної.

Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

22 березня 2015 року

Зведення новин

За добу, що минула, загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 бійців поранено. Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

Ситуація в зона АТО залишається нестабільною. Ворог не дотримується режиму тиші, застосовуючи проти сил АТО стрілецьку зброю, міномети, гранатомети та бронетехніку по всій лінії розмежування.

Як повідомили у пресцентрі АТО, протягом ночі на 22 березня зафіксовано 9 обстрілів позицій українських сил з боку бойовиків та одне бойове зіткнення.

23 березня 2015 року

Зведення новин

Бойовики обстріляли з «Градів» селище Оріхове, штурмували Широкине. Загалом за ніч бойовики 17 разів застосували зброю на усіх напрямках на Донбасі, повідомляє пресцентр АТО.

Упродовж минулої доби в зоні АТО загиблих серед українських військових немає, 6 отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

До підконтрольного бойовикам міста Горлівка на Донеччині зайшла чергова колона військової техніки, у складі якої налічується близько 10 танків.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, інформує пресслужба МВС.

24 березня 2015 року

Зведення новин

Протягом ночі з 23 на 24 березня в зоні антитерористичної операції обстрілів українських позицій було менше, ніж зазвичай, повідомляє пресцентр АТО. Водночас, на Донецькому напрямку бойовики і надалі не припиняють вогневий натиск.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув військовий, ще 8 дістали поранення.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

25 березня 2015 року

Зведення новин

Упродовж минулої доби загиблих серед українських військових в зоні АТО немає, 4 отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко. Він також повідомив, що бойовики здійснювали провокації майже по всій лінії розмежування — від Азовського моря до Бахмутської траси.

Пасажирський автобус, рухаючись з Горлівки в Артемівськ, підірвався на міні біля блокпосту.

Цю інформацію виданню Gorlovka.ua підтвердила заступник міського голови Артемівська Олена Головкіна.

Станом на 23:00 за даними Артемівського міськвідділу міліції кількість загиблих — 4 особи, 19 поранених внаслідок трагедії на автодорозі сполученням Артемівськ — Горлівка.

26 березня 2015 року

Зведення новин

Автобус під Майорським 25 березня підірвався на міні, залишеній у полі проросійськими бойовиками.

Про це заявив речник штабу АТО Анатолій Стельмах.

«Рейсовий автобус, який рухався за маршрутом Артемівськ – Горлівка, аби скоротити дорогу та порушуючи правила пропускного режиму у зоні АТО в темну пору доби, намагався об’їхати наш опорний пункт. Пасажирський автобус, всередині якого знаходилося 26 людей, звернув із траси і на польовій дорозі близько 19:30 підірвався на ворожій міні», — сказав він.

Міліція кваліфікувала загибель пасажирів автобусу в Артемівському районі Донеччини як терористичний акт. 8 із 20 постраждалих — у важкому стані.

Про це йдеться у повідомленні Донецького облуправління МВС.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загиблих і поранених серед українських військових немає.

Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

27 березня 2015 року

Зведення новин

За ніч бойовики 8 разів обстріляли позиції сил АТО, також застосовувалася важка артилерія.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

Остання доба в зоні проведення антитерористичнї операції минула без втрат, 1 солдат отримав поранення.

Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

28 березня 2015 року

Зведення новин

В ніч на 28 березня з боку Стаханова бандформування завдали вогневих ударів із реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» по селищу Новотошківка на Луганському напрямку.

Як повідомили у пресцентрі АТО, бойовики випустили 40 реактивних снарядів по 29 блок-посту сил АТО, ще 20 снарядів потрапили у житловий сектор населеного пункту Новотошківка.

На Луганщині протягом ночі тривали перестрілки між українськими силовиками в Кримському та «казаками» у Сокільниках.

Про це повідомив глава Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Протягом минулої доби внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

Про це заявив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

У зоні АТО на блокпостах «Майорське» та «Золоте» терористи здійснили 2 обстріли місць несення служби військовослужбовців Держприкордонслужби та ЗСУ. Про це повідомили у ДПСУ.

29 березня 2015 року

Зведення новин

Речник штабу АТО Анатолій Стельмах повідомив в ефірі «5 каналу», що бойовики не припиняли обстрілів українських позицій з озброєння, яке згідно з мінськими домовленостями, мало бути відведене від лінії розмежування: 28 березня о 18:30 по с. Сміле на Луганщині бойовики завдали ударів з «Градів». Окрім того із 120-мм та 82-мм мінометів терористи обстріляли сили АТО у Широкиному поблизу Маріуполя.

600 «російських найманців бурятської зовнішності» прибули 26 березня в залізничному ешелоні на станцію Іловайськ.

Про це заявив командувач АТО Валентин Федічєв, повідомляє ДонОДА. «Ми спостерігаємо, як козачків так званого» Великого війська Донського «поступово заганяють у «стійло» «ДНР» та «ЛНР», — зазначив він.

30 березня 2015 року

Зведення новин

29 березня близько 19:30 група бойовиків підійшла до зруйнованого мосту через Сіверський Донець на околиці Трьохізбьонки й обстріляла опорний пункт сил АТО з автоматів і гранатометів.

Про це повідомляє голова Луганської обласної держадміністрації Геннадій Москаль на своєму сайті. Двоє українських військових у результаті обстрілу отримали поранення.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув один військовий, ще 3 дістали поранення.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

Позиції АТО обстрілюють в Широкиному.

Про це ввечері розповів командир восьмої окремої роти ДУК «Правий сектор» Андрій Гергерт «Червень», пише «0629».

«Наразі ворог обстрілює наші позиції. Триває бій. Жодні «Мінські угоди» не виконуються. Обстріл почався одразу після того, як поїхали представники ОБСЄ. Працює 85-мм міномет і 120-мм з боку Саханки», — розповів «Червень».

31 березня 2015 року

Зведення новин

Уночі тривали бої на підступах до Маріуполя, українські бійці дали відсіч бойовикам. Про це заявив прес-офіцер штабу АТО сектора «М» Олег Сушинський «5 каналу». За його словами, спершу бойовики 6 разів обстріляли українських вояків у селищі Широкіне, а потім вони намагалися атакувати армійців.

Українські військові дали бойовикам відсіч.

Вночі на околиці Трьохізбенки Луганської області йшов бій, поранено одного українського військового.

Про це на своєму сайті повідомляє голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції поранення дістав один український військовий.

Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

Боями за Дебальцеве, як і всіма великими операціями бойовиків на Донбасі, командували кадрові російські офіцери, включаючи генералів. Про це в інтерв’ю російській службі ВВС розповів Дмитро Сапожніков, який називає себе одним з командирів «спецназу» донецьких бойовиків. Сам Сапожніков — громадянин Росії, один з лідерів «Монархічної партії», а на Донбасі воює з жовтня 2014 року. Він командував групою бойовиків в боях за Донецький аеропорт та Дебальцеве. Сапожніков розповів, що взяти Логвинове і фактично оточити Дебальцеве бойовики змогли лише за допомогою російської армії.

Двох бійців «Азову» поранено внаслідок бою під Широкиним. Про це приблизно о 18:20 повідомила пресслужба полку на Фейсбук. В «Азові» нагадали, що о 14:10 терористи відкрили вогонь з важкої артилерії: зі 120-мм мінометів були обстріляні населені пункти Широкине та Бердянське. Із самохідних артилерійських установок було завдано ударів по селищах Широкине, Бердянське та Сопине.

Щонайменше, 109 дітей дістали поранень та 42 загинуло від мін та боєприпасів, що не розірвалися, в Донецькій та Луганській областях Східної України впродовж періоду з березня минулого року  — поінформували в ЮНІСЕФ.

1 квітня 2015 року

Зведення новин

Упродовж минулої доби в зоні АТО, за даними штабу, загиблих немає, 4 отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

75 українських військових загинули та близько 400 отримали поранення з моменту оголошення про припинення вогню.

Про це сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на прес-конференції за підсумками зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні в середу, 1 квітня.

Бойовики зосередили вогонь у напрямку Артемівська та Авдіївки. За ніч 13 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомив речник штабу АТО Анатолій Стельмах.

2 квітня 2015 року

Зведення новин

Бойовики продовжують обстрілювати позиції сил АТО із озброєння, яке мало бути відведене від лінії розмежування за мінськими угодами. Так, із 18 години 1 квітня до опівночі 2 квітня вони 10 разів порушували режим тиші, повідомляє пресцентр АТО.

За минулу добу внаслідок бойових дій не загинув жоден український військовий і жоден не отримав поранення. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

3 квітня 2015 року

Зведення новин

Українські воїни стримали натиск бойовиків і під час бойового зіткнення на опорному пункті поблизу шахти Бутівка. Загалом за минулу ніч, із 18:00 до опівночі, бойовики 10 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. Про це повідомляє пресцентр АТО.

Всупереч усім пунктам Мінських домовленостей, бойовики «ДНР» і «ЛНР» продовжують готуватися до наступальних дій. Для цього з м. Антрацит на Дебальцеве 1 квітня проїхало 3 танки, 5 РСЗО «Град», 7 вантажних автомобілів із боєприпасами. Через КПП «Ізварино», убік Луганська в’їхала колона військової техніки в складі 8 вантажних автомобілів з боєприпасами й військовим майном. Про це повідомляє з посиланням на прес-службу Донецької обласної військово-цивільної адміністрації агентство «Інтерфакс-Україна».

Упродовж минулої доби у зоні проведення АТО обійшлося без жертв серед українських військових, троє отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

Поблизу Майорська на Донеччині сталося бойове зіткнення між українськими прикордонниками і диверсантами. Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

«Учора, близько 12:00, в районі Майорська відбулося бойове зіткнення між українськими прикордонниками і диверсійно-розвідувальною групою НЗФ у складі близько 10 осіб. Після злагоджених дій наших бійців просування ворога було зірване. Постраждалих серед наших прикордонників немає», — повідомив він.

Бойовики «ДНР» у п’ятницю близько сьомої години вечора відкрили з гранатомету вогонь по українських позиціях в селищі Широкине, потім терористи застосували 82-мм міномет.

Як повідомив «0629» прес-офіцер сектора «М» Дмитро Горбунов, обстріл мав хаотичний характер. Постраждалих немає.

4 квітня 2015 року

Зведення новин

Противник не лише продовжував збройні провокації із використанням стрілецької зброї, а й застосовував артилерію, яка згідно домовленостей мала бути відведена від лінії розмежування», — зазначили у штабі АТО. Бойовики із 122-міліметрової артилерії обстріляли Авдіївку. Пізніше по цьому ж місту злочинці відкрили вогонь з танку. Крім того під вогонь з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї потрапили Піски, Опитне.

Внаслідок підриву на ворожій міні в районі Авдіївки 3 українських військовослужбовців загинули, 2 — було поранено. Про це повідомив речник пресцентру АТО Андрій Лисенко. За його словами, «ситуація в зоні АТО загострилася, проте залишається повністю контрольованою».

«3 квітня зафіксовано щонайменше 5 епізодів роботи важкого озброєння НЗФ по наших позиціях — йдеться про ствольну артилерію та 122-мм міномети», — зазначив Лисенко.

Бойовики активно атакували позиції сил АТО в районі Донецького аеропорту — в районі Авдіївки та Опитного.

Російсько-терористичні війська здійснювали провокаційні обстріли Донецька. Про це заявили у пресцентрі АТО.

«4 квітня о 10:40 в районі цементного заводу на околиці Донецька розгорнув позицію мінометний підрозділ терористів, який провів обстріл міста», — йдеться у повідомленні.

«У зоні АТО тривають збройні провокації російсько-терористичних угруповань проти українських військ. Поблизу Донецька бойовики тричі з гранатометів і стрілецької зброї обстріляли Авдіївку і один раз Опитне. На Луганщині під мінометний вогонь потрапили наші позиції поблизу селища Оріхове. Впродовж дня злочинці 4 рази вели вогонь по Майорському», — заявили у штабі АТО.

5 квітня 2015 року

Зведення новин

За даними розвідки, бойовики «ЛНР» підтягували танки, важку артилерію, іншу бойову техніку, живу силу, засоби матеріально-технічного забезпечення, зводили нові та вдосконалювали існуючі інженерні фортифікаційні споруди, блокпости, розгортали мінні поля.

Найбільша активність ворога фіксується поблизу Донецька та в районі с. Сокільники на Луганщині. Саме на цих напрямках бойовики застосовували заборонені 120-мм міномети. Українські військовослужбовці зміцнюють лінію оборони та адекватно відповідають на збройні провокації», — підкреслили у штабі АТО.

За минулу добу жоден український військовий не загинув, двоє отримали поранення.

На Луганщині у м.Щастя на мосту через Сіверський Донець підірвалася вантажівка, внаслідок вибуху кілька бійців 92-ї бригади загинули. Про це в ефірі «112» повідомив директор департаменту масових комунікацій Луганської обладміністрації Ярослав Галас.

За його словами, інцидент трапився через те, що «на мосту був закладений, очевидно вночі, керований фугас».

Поблизу с. Широкине (під Маріуполем, Донецька обл.) 5 квітня на протитанковій міні підірвався позашляховик з українськими бійцями, внаслідок вибуху двоє службовців загинули, одного поранено. Про це в ефірі «112» повідомив речник АП з питань АТО Олександр Мотузяник.

6 квітня 2015 року

Ірина Вовк. «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів»

ДМИТРО СВІДЕРСЬКИЙ («ЖИГАН») (15.10.1994 — 06.04.2015). 81 ОЕАМБр

Діма не любив ходити у формі серед цивільних; та й навіть якщо «там» мав день-два на відпочинок, то ски­дав кітєль й одягав футболку. «Кому треба, той і так знає, що я служу в зоні АТО, чого хвалитися?» — казав хлопець.

Романові Діма також намагався багато про фронт не казати — більше все тримав у собі. А приїхав додому в березні, одразу після аеропорту, і вони з братом дуже довго сиділи за розмовою на кухні.

— Я лише почула, як Діма каже: «розчарування...», а після довгої паузи додав: «Немає державників, немає очільників, за кого б вартувало там стояти; а я стою лише заради вас — своєї сім’ї», — пригадує Катя, ніби добираючи кожне слово. — Діма був для Роми стоп-кран: виваженіший, спершу добре подумає, а тоді зробить, бо Рома спершу робив, а потім думав. І досі Рома каже після своїх часом необдуманих вчинків: «Був би Діма живий, я б уже від нього дістав», або: «Діма б мені не дав цього зробити, він би мене зупинив». Ромі зараз дуже тяжко... бо вони всюди були разом, ще навіть чоловік розповідав, як підлітками були й ввечері з дівчатами ходили на побачення, то один одного під під’їздом чекали, щоб додому прийти удвох. І досі Рома шкодує, що він не поїхав з ним, навіть не від військкомату, а просто не поїхав — добровольцем там чи волонтером, байдуже, просто що не був біля нього. Він навіть... каже Рома, що брат загинув через те, що все життя вони були разом, а війна їх розлучила: один поїхав воювати, а інший зостався вдома. І так сталося, думає Рома, що розлучила війна їх назавжди...

— Діма багато не встиг, а так багато хотів. Сарай хотів побудувати там, де вони жили... А ще казав: «Ах, Роман не почистив вам коври, я от повернуся з АТО й обов’язково ті коври вам почищу, бабусю, обов’язково». Але не вернувся. Хотів гарну роботу мати, сім’ю, — такі звичайні людські плани на майбутнє,  — хлопчачі, чоловічі, прості й буденні, — йому так хотілося жити, хотілося бути. Недожив, недобув наш Діма. Недобув...

Перед смертю Діма ще встиг поговорити з матір’ю. Не прощався, і навіть голос не задрижав — він питав... про млинці.

— Мамо, привіт! Ану скажи, як мені тут блінчики приготувати? — сміявся хлопець. — Бо я хочу нам із хлопцями обід гарний влаштувати.

— Ох, синку, добре, що з такими питаннями ти мені дзвониш,  — тішилася мати. — Записуй, що за чим.

Бабуся думає, що це він так хотів рідних відволікти, аби вони не питали про всі ті жахи, які він пережив і набачився.

Відчайдуха «Жиган», який дивом вийшов із пекла аеропорту й попри все пережите продовжив службу, загинув через два місяці після ДАПу — підірвався під Авдіївкою. Після вибуху на мінному полі пораненого хлопця перевезли до лікарні тодішнього Красноармійська (нині — Покровська), а потім — у Дніпро. Але не врятували...


Зведення новин

За минулу добу внаслідок бойових дій 4 військовослужбовців загинули, 1 отримав поранення.

Крім цього в районі селища Широкине на міні підірвався позашляховик ЗСУ внаслідок чого двоє українських військовослужбовців загинули і один поранений»

Про це розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко.

Ватажок батальйону бойовиків «Спарта» – росіянин Арсеній Павлов на прізвисько «Моторола» заявляє, що вбив 15 український військовополонених. Про це він заявив в коментарі Kyiv Post, відповідаючи на питання про те, що його звинувачують у вбивстві «кіборга» Ігоря Брановицького.

«Мені по*** в чому мене звинувачують. Я 15 полонених розстріляв. Мені все по***. Без коментарів. Хочу — вбиваю, не хочу — ні», — заявив він.

7 квітня 2015 року

Зведення новин

Найбільш активні бойовики у Донецькій області. Із самохідного міномету «Нона» обстріляли позиції сил АТО поблизу Гранітного. зі ствольної артилерії калібру 122 мм та 82-мм мінометів українські позиції в районі міста Авдіївка.

Під мінометний обстріл потрапили позиції сил АТО у районі Опитного. На Луганщині бойовики обстріляли з мінометів, бойової машини піхоти та стрілецької зброї опорний пункт українських військ південніше міста Сокольники.

У районі Маріуполя поблизу селища Широкине бойовики застосували по українських позиціях 120-міліметрові міномети.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

Остання доба минула без втрат, поранення дістали двоє українських військових. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко

В свою чергу голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль повідомляв, що через вибух гранати на Луганщині загинув боєць АТО.

8 квітня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу бойовики близько 40 разів обстріляли позиції українських військ і населені пункти, повідомляєорганізатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Також впродовж минулої доби супротивник шість разів намагався атакувати позиції українських військ.

Речник АТО, полковник Андрій Лисенко повідомив, що упродовж минулої доби бойовики 5 разів обстріляли позиції ЗСУ із 122мм мінометів, 3 випадки застосування ствольної артилерії.

Упродовж минулої доби у зоні проведення АТО загинули 2 бійців, 4 бійців отримали поранення.

Російська Федерація надала бойовикам на Донбасі ще 10 танків.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. Він зазначив, що рух техніки через кордон було зафіксовано через контрольний пункт «Ізварино».

9 квітня 2015 року

Зведення новин

Крім множинних обстрілів на різних ділянках лінії розмежування сторін, на одній з ділянок (Луганська область) в районі Бахмутської траси бойовики здійснили обмежені наступальні дії тактичного масштабу, атакувавши передові позиції українських військ», — написав Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив». За його словами, бойовики наступали групою піхоти (чисельністю до роти), «підтриманою декількома одиницями бронетехніки (поблизу позицій сил АТО діяли 4 одиниці, з яких одна — танк, ще близько 5 одиниць бронетехніки підтримували дії піхоти бойовиків щільним вогнем з глибини своїх бойових порядків)».

Бойовики на Донбасі продовжують перегрупування своїх сил, в тому числі танків, ближче до лінії зіткнення.

Від 18 години вечора середи до опівночі бойовики провели 13 обстрілів позицій сил АТО по всій лінії розмежування на Донбасі.

Про це повідомив речник штабу АТО Сергій Даниленко.

Найбільш інтенсивні обстріли відбулися на Донеччині в районі населених пунктів Піски, Широкине та Бердянське. При цьому російсько-терористичні війська продовжували застосувати заборонені Мінськими угодами зразки озброєння.

У зоні АТО зафіксовано факт застосування бойовиками cамохідних артилерійських установок калібром 152 мм.

Про це йдеться у повідомленні батальйону спецпризначення «Азов». Поранено бійця батальйону НГУ «Донбас».

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, троє наших побратимів отримали поранення. Про це розповів речник Адміністрації президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

За добу бойовики 17 разів обстрілювали позиції сил АТО. Про це повідомляє пресцентр АТО.

10 квітня 2015 року

Зведення новин

У районі н. п. Кримське впродовж години тривало боєзіткнення бійців однієї з механізованих бригад ЗСУ із групою піхоти супротивника, що намагається обійти наші позиції. Після закінчення боєзіткнення підрозділ ЗСУ залишився на позиціях, які займав раніше. Про це повідомив організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

З 18 години вечора до опівночі вздовж лінії розмежування бандформування провели 21 обстріл наших військ, — йдеться у зведенні пресцентру АТО. Бойовики зосередили найбільш інтенсивний вогонь у напрямку українських позицій у районі Авдіївки, Пісків, Опитного, а також в районі Павлополя і Гнутова на Донеччині, крім того, вели вогонь у районі Широкиного, що під Маріуполем.

Встановлено, що на окупованій території активно працюють російські фахівці у галузі інформаційно-психологічних операцій. Вони мають на озброєнні спецзасоби, що імітують роботу станцій мобільних операторів. Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

11 квітня 2015 року

Зведення новин

З 18:00 до опівночі 10 квітня бандформування «ДНР» і «ЛНР» провели вздовж лінії розмежування 20 обстрілів українських військ, із 120-міліметрових мінометів обстріляно мирних мешканців у Пісках. Як повідомили у пресцентрі АТО, 10 квітня ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції залишалася неспокійною.

У ході АТО за 10 квітня загиблих і поранених серед українських військових немає. Про це заявив спікер штабу АТО Андрій Лисенко.

За час проведення АТО загинув 1541 боєць зі Збройних сил та ПДВ, втрати бойовиків перевищують 14,5 тис. осіб. Про це у Фейсбук повідомила волонтер Тетяна Ричкова з посиланням на дані військового атташе, оприлюднені на Житомирському полігоні.

12 квітня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу у зоні проведення АТО на Донбасі не загинув жоден український військовослужбовець, двох військових поранено.

Про це повідомив спікер адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник. Також, за його словами, у Горлівці спостерігається велике скупчення людей призивного віку.

Під Широкино бойовики ведуть вогонь з важкого озброєння.

Як повідомляє 0629.com.ua з посиланням на спікера сектора «М» Дмитра Горбунова. Станом на 20.00 бойовики вели вогонь з танків у районі Широкиного.

Незважаючи на підписані у Мінську угоди, російська зброя й далі масовано завозиться на схід України «через відкритий кордон».

Про це йдеться у заяві представників НАТО, яку цитує газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

13 квітня 2015 року

Зведення новин

У зоні АТО бойовики провели 18 обстрілів українських військ, найбільш інтенсивний вогонь ворог вів на Донеччині. Про це повідомили у пресцентрі АТО.

За минулу добу у зоні АТО загинув один військовослужбовець, ще шість дістали поранень. Про це повідомив спікер адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник.

Бойовики обстріляли з мінометів селище шахти «Південної» в Дзержинську, внаслідок обстрілу постраждали двоє підлітків 1998 і 2001 років народження. Про це повідомили в облуправлінні МВС Донецької області.

14 квітня 2015 року

Зведення новин

За минулий вечір і ніч бойовики на Донбасі 26 разів відкривали вогонь по позиціях українських військових, у тому числі з важкої техніки. Про це повідомляє пресцентр АТО.

Позиції сил АТО поблизу Авдіївки і Пісків обстріляли з артилерії калібру 122 міліметри.

У зоні АТО за минулу добу загинуло 6 військових, 12 поранено.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

15 квітня 2015 року

Зведення новин

На ділянці Піски — Авдіївка, включаючи Донецький аеропорт і Опитне, за останню добу склалася найбільш напружена ситуація.

Про це повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив» і депутат Дмитро Тимчук.

Упродовж доби в зоні АТО зафіксовано переміщення 27 транспортних одиниць, із яких 9 машин — одиночне переміщеннявід Луганська через Алчевськ убік Єнакієвого й Горлівки. Ще одна колона проїхала через Амвросіївку на Старобешеве, а третя — на Сніжне. Про це повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив» і депутат Дмитро Тимчук.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув один військовий, двоє дістали поранення.

Про це розповів речник АТО Андрій Лисенко.

16 квітня 2015 року

Зведення новин

Бойовики завезли з території Російської Федерації до України 25 танків, 5 реактивних установок «Град» та 15 вантажівок. Про це заявив заступник командувача штабу АТО Валентин Федічев, повідомляє «5 канал». За його словами, озброєння провезли через контрольно-пропускний пункт «Должанський».

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат, 6 наших воїнів отримали поранення.

Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

17 квітня 2015 року

Зведення новин

За добу у зоні АТО ніхто не загинув, 1 військовий отримав поранення. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. Він зазначив, що за добу бойовики здійняли ряд обстрілів, 5 разів відкривався вогонь із 122-мм мінометів, двічі із 122-мм гармат.

На Луганщині бойовики «ЛНР» обстріляли зі стрілецької зброї бійців батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «КИЇВ-2» та військовослужбовців 24 бригади ЗСУ. Про це повідомили в облуправлінні МВС.

18 квітня 2015 року

Зведення новин

Один український військовий отримав поранення в ході антитерористичної операції протягом 17 квітня. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. За його словами, військовий отримав поранення біля Горлівки Донецької області.

З опівночі 18 квітня вздовж лінії розмежування злочинці провели 24 обстріли позицій сил АТО, здебільшого із мінометів. Про це повідомили у пресцентрі АТО. На Донеччині з боку бойовиків вівся вогонь зі 120-міліметрових мінометів по опорних пунктах в районі н.п. Піски, Миколаївка, Авдіївка та Гранітне.

З квітня 2014 року внаслідок конфлікту на Донбасі 6 116 осіб вбито, 15 474 — отримали поранення. Про це заявила прес-секретар Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

Бойовики обстріляли с. Валуйське біля Станиці Луганської з артилерійських гармат. Як повідомивглава Луганської ОДА Геннадій Москаль, обстріл стався після 16:00. Всього по селу було зроблено чотири постріли, і два зі снарядів влучили в приватні будинки, серйозно пошкодивши їх. В будинках проживають місцеві селяни.

У н.п. Широкине (Донецька обл.) понад чотири години триває бій.

Про це повідомили у полку «Азов».

«Терористи атакували позиції полку «Азов» з АГС, 120-мм мінометів, крупнокаліберних кулеметів та стрілецької зброї», — йдеться у повідомленні. Згідно з даними «Азову», з боку терористів є втрати, «мінімум двоє 200-х». Серед наших двоє поранених.

Станом на 18:00 у зоні проведення АТО бойовики здійснили 32 обстріли, переважно зі стрілецької зброї. Про це йдеться у повідомленні пресцентру АТО.

«Злочинці продовжували порушувати Мінські домовленості, застосовуючи важке озброєння, зокрема, артилерію калібром 152 і 122 міліметри та міномети калібром 120 міліметрів», — заявили у штабі. В районі Авдіївки російсько-терористичні війська обстріляли позиції сил АТО із реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

19 квітня 2015 року

Зведення новин

До опівночі 18 квітня з 18:00 російсько-терористичні війська 21 раз порушили режим «тиші», 7 разів відкривали вогонь із мінометів калібру 120 міліметрів, 1 раз — із артилерії калібру 122 міліметри.

Як повідомили у пресцентрі АТО, після «перерви» бандформування знову вдалися до обстрілу позицій сил АТО із реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

Під час бою у Трьохізбенці 18 квітня крім військових поранено двох мирних мешканців. Про це повідомив глава Луганської ОДА Геннадій Москаль. «За уточненими даними під час учорашнього бою у Трьохізбенці були поранені 3 українських військовослужбовців (один із них серйозно) і двоє мирних мешканців», — зазначив він.

За минулу добу зоні АТО поранення отримали 4 українських військових, загиблих немає. Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

20 квітня 2015 року

Зведення новин

«За даними нашої розвідки протягом останніх кількох днів з території Російської Федерації через КПП «Довжанський» у напрямку міста Дебальцеве прослідувало 50 військових вантажних автомобілів «Урал» та 20 БМП з особовим складом», — розповів речник АТО полковник Андрій Лисенко. Крім того, за його словами, через залізничну станцію «Довжанська», що в місті Свердловськ Луганської області з території РФ прослідував вантажний потяг приблизно 40 вагонів, на яких розміщувалася військова техніка, накрита тентами.

19 квітня внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув і не був поранений», — сказав речник АТО полковник Андрій Лисенко.

Бойовики замінували тіло загиблого грузинського добровольця з полку «Азов». Про це повідомляє пресцентр АТО.

Чоловік загинув на околиці Шикориного, потрапивши у засідку.

«Злочинці зняли з убитого взуття та засоби індивідуального захисту. Після цього тіло було заміновано, щоб убити тих солдат, які прийшли б забрати полеглого побратима з поля бою. Тільки за допомоги інспекторів СММ ОБСЄ, які розмінували тіло, вдалося уникнути додаткових жертв», —сказано у повідомленні.

21 квітня 2015 року

Зведення новин

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції один військовий загинув, ще один дістав поранення.

Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко.

22 квітня 2015 року

Зведення новин

Як тільки місія ОБСЄ покинула селище Широкине, терористи відкрили вогонь з мінометів по позиціях полку «Азов». Міни терористів падають в основному по житлових будинках. Про це йдеться в повідомленні полку на Фейсбук.

«З передових позицій полку «Азов» в Широкиному повідомляють, що терористи підтягують танки з населеного пункту Саханка», —сказано у повідомленні.

Відзначається активізація формувань російсько-терористичних військ на Луганському напрямку. Зокрема, зафіксовано обстріли позицій українських військ із кулеметів і мінометів у районі н.п. Весела Гора й Щастя. Одразу на декількох ділянках зафіксовано спроби диверсійно-розвідувальних груп супротивника (ДРГ) провести інфільтрацію в тили українських військ. Однак ДРГ було виявлено бойовою охороною підрозділів сил АТО, і вони відійшли вглиб позицій російсько-терористичних військ.

Про це повідомляє Дмитро Тимчук із групи «Інформаційний спротив».

23 квітня 2015 року

Зведення новин

Бойовики на Донбасі значно збільшили вогневу активність вздовж лінії розмежування сторін, повідомляє пресцентр АТО.

Із 18 години до опівночі вони 30 разів порушили режим «тиші».

Бойовики активізували бойові дії північніше Луганська, у районі міста Щастя, пише організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. «Упродовж доби кілька груп бойовиків, у взаємодії, використовуючи ПТРК і снайперське озброєння, атакували передові позиції українських військ, зблизившись і ведучи прицільний вогонь із зазначених засобів», — пише він у Фейсбук.

У цілому в останню добу бойовики вели обстріли позицій українських військ у районі н.п. Майорське, Новгородське, Ленінське, Кірове, Піски, Опитне, Авдіївка, Широкине, Щастя.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції поранення дістали сім військовослужбовців. Про це повідомив спікер АТО Олександр Мотузяник.

У четвер ввечері бойовики обстріляли Гнутове, яке знаходиться неподалік Маріуполя. Про це повідомив начальник міліції Донецької області В’ячеслав Аброськін.

«Близько 19.00 терористи накрили мінометним вогнем околиці населеного пункту Гнутове Новоазовського району», — написав він на Фейсбук.

24 квітня 2015 року

Зведення новин

На Донеччині противники України провели мінометні обстріли українських позицій неподалік населених пунктів Широкине, Авдіївка, Майорськ, Зайцево та Орловське.

По опорному пункту сил АТО поблизу Широкиного бойовики також відкривали вогонь із самохідної артилерійської установки калібром 122 міліметри, танку, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї. Про це повідомляє пресцентр АТО.

Загиблих немає, однак 1 військового поблизу Щастя було поранено. Про це повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

25 квітня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, двох було поранено.

Про це повідомив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

За його словами, протягом минулої доби ворог застосовував як стрілецьке так і важке озброєння.

Вже вдруге за останній тиждень бандформування накрили вогнем із «Градів» мирних мешканців: бойовики випустили 20 ракет із системи БМ-21 «Град» по н.п. Старогнатівка Волноваського району», — повідомили у пресцентрі АТО.

Також у штабі зауважують, що останнім часом збільшилася кількість обстрілів українських позицій із важких озброєнь.

У Широкиному відбувся обстріл сил АТО з артилерії забороненого калібру.

Як повідомив прес-офіцер сектору «М» Дмитро Горбунов, бойовики використовували заборонену артилерію, імовірно гармати Д-30 122-мм калібру, можливо — самохідні артустановки.

Пізніше Горбунов повідомив, що поранений під час ранкового обстрілу боєць Нацгвардії загинув під час транспортування до лікарні.

Протягом дня бойовики провели 24 обстріли позицій українських військ, здебільшого зі стрілецької зброї та мінометів.

Як повідомили у прес-ценрі АТО, також бандформування вдалися до обстрілів позицій сил АТО та населених пунктів із реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

26 квітня 2015 року

Зведення новин

Бойовики «ДНР» обстрілюють житлові будинки у Авдіївці, бо вважають, що там живуть українські військові.

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ.

Вранці терористи відкрили вогонь по позиціях українських військових у с. Широкине з гаубиць.

Про це йдеться у повідомленні полку «Азов» у соцмережах.

За добу pафіксовано збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків зі зброї, яка мала бути відведена згідно з Мінськими угодами. Бойовики обстріляли позиції сил АТО зі 120-мм мінометів, з артилерії 122 і 152 мм, РСЗВ «Град».

Про це повідомив спікер Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

Протягом днябойовики збільшили кількість обстрілів. Про це повідомили у пресцентрі АТО.

27 квітня 2015 року

Зведення новин

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовий загинув, ще троє наших бойових побратимів отримали поранення. Про це розповів речник АТО Олександр Мотузяник.

Він також додав, що українські військові не залишать населений пункт Широкине, поки бойовики продовжують його обстрілювати, порушуючи «мінські угоди».

Після 14 години незаконні збройні формування вдруге за останні два дні накрили артилерійським вогнем мирних мешканців. Злочинці обстріляли із мінометів населений пункт Чермалик Волноваського району Донецької області.

Про це повідомив пресцентр АТО.

Спостерігачі місії ОБСЄ оцінюють інтенсивність обстрілів в Широкиному в неділю як максимальну з часу початку боїв у цьому населеному пункті в середині лютого 2015 року.

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ від 26 квітня.

28 квітня 2015 року

Зведення новин

Один військовий загинув, 14 отримали поранення. Переважна більшість цих випадків припадає на позиції ЗСУ поблизу Авдіївки». Про це повідомив речник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

29 квітня 2015 року

Зведення новин

Жоден український військовий не загинув, троє поранено. На Маріупольському напрямку відбулося кілька зіткнень.На Донецькому напрямку гаряче було у районі аеропорту та в передмісті Горлівки. На Луганському напрямку обстановка загострюється, зросла кількість обстрілів.Про це повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО, полковник Олександр Мотузяник.

30 квітня 2015 року

Зведення новин

Близько 18.00 бойовики накрили мінометним вогнем селище Піски. В результаті обстрілу осколкове поранення грудей отримала місцева мешканка, 1966 року народження», — йдеться в повідомленні прес-служби МВС Донецької області.

Також з 120-міліметрових і 82-міліметрових мінометів були обстріляні опорні пункти українських військових поблизу Авдіївки, Зайцеве і Широкино. Крім того, терористи обстріляли сили АТО в районі Авдіївки і Опитного з артилерії калібру 122 міліметри.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув один український воїн, ще чотири дістали поранення. Про це повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

Затриманий на Донбасі бойовик з Російської Федерації заявляє про участь у конфлікті регулярних російських військ, зокрема з Псковської дивізії. Про це розповів росіянин з Орловської області на прізвисько «Волчара», який на Донбасі виконував функції стрілка і був затриманий в районі Березового Донецької області.

1 травня 2015 року

Зведення новин

Бійці полку МВС «Азов» повідомляють, що обстріли Широкиного з мінометів і автоматичних гранатометів 30 квітня тривали практично весь день з нетривалими перервами.

У боях легкі поранення отримали троє «азовців».

Бойовики продовжують обстріли позицій українських військ із мінометів калібру 120 міліметрів і артилерії калібру 122 міліметри.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

На Донеччині вогню із артилерії калібру 122 міліметри зазнали наші позиції поблизу Авдіївки. В цьому ж районі противник застосовував міномет калібру 120 міліметрів, крупнокаліберні кулемети і стрілецьку зброю.

Окупаційна влада Криму вирішила вилучити будівлю Меджлісу «на користь держави».

Про це повідомляє Агенство Кримські Новини.

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 2 українських військових, ще двоє дістали поранення

Про це розповів речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

2 травня 2015 року

Зведення новин

Минулої доби з 18:00 до опівночі бойовики 32 рази порушили режим дотримання припинення вогню, в тому числі сталося одна бойове зіткнення.

Про це пресслужба штабу АТО повідомляє на сторінці в Фейсбук.

З важкої артилерії бойовики обстріляли позиції українських сил поблизу Авдіївки, Опитного, Пісок, Трьохізбенки і Широкино.

Протягом минулої доби внаслідок бойових дій у зоні АТО загиблих серед українських військовослужбовців немає, 8 бійців дістали поранень.

Про це заявив речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

На Луганщині у с. Трьохізбенка бойовики обстріляли з АГС опорний пункт ЗСУ, внаслідок обстрілу осколкові поранення отримали четверо військовослужбовців.

Про це 2 травня повідомили в обласному управлінні МВС.

Селище Новотошківка зазнало обстрілу з танків та мінометів. Кілька снарядів та мін залетіли в самий центр села біля зруйнованого попередніми обстрілами торгового центру й водонапірної вежі.

Про це повідомив глава Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Сьогодні під час бою в селі Широкине під Маріуполем був поранений боєць батальйону Нацгвардії «Донбас».

Про це йдеться у повідомленні батальйону на Фейсбук.

‘‘Тільки що був серйозно поранений боєць батальйону «Донбас» з позивним «Чекіст». Куля ворожого снайпера потрапила в голову, яка була захищена каскою. «Чекіста» евакуювали в тил. Надається медична допомога. Жити буде’’,— заявили у батальйоні.

З початку доби 2 травня до 18:00 бойовики 35 разів порушили режим припинення вогню, у тому числі 14 разів застосовували міномети. Про це повідомляється на сторінці пресцентру АТО у Фейсбук.

3 травня 2015 року

Зведення новин

У Донецьку зафіксовані звуки залпів у Київському районі, який прилягає до донецького аеропорту. Очевидці припускають, що стріляють із важкої артилерії та мінометів.

Російсько-терористичні війська 28 разів порушили режим дотримання припинення вогню, спровокували одне бойове зіткнення та 14 разів застосовували важке озброєння, у тому числі — реактивну систему залпового вогню «Град».

Про це повідомляє пресслужба штабу АТО.

Внаслідок обстрілу бойовиками Мар’їнки під Донецьком загинув мирний житель 1959 року народження.

Про це в ефірі «5 каналу» заявив начальник донецької обласної міліції В’ячеслав Аброськін.

За його словами, терористи обстрілювали український блокпост, але декілька снарядів потрапили і у житловий сектор. Зокрема, один з них розірвався у приватному подвір’ї, вбивши чоловіка.

Під час бою з терористами в селі Широкіно під Маріуполем двоє бійців батальйону Нацгвардії «Донбас» отримали поранення.

Про це повідомляється на сторінці батальйону в Фейсбук.

Один з них — волинянин Іван Сотник — пізніше помер під час операції. Інший — з позивним Тор — отримав медичну допомогу і почувається добре.

За минулу добу внаслідок бойових провокацій загинув один український воїн, 6 отримали поранення.

Про це повідомив речник пресцентру АТО Андрій Лисенко.

З опівночі до 18 години бойовики обстрілювали сили АТО 56 разів, в тому числі з забороненої зброї, ситуація загострюється.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

«За цей період незаконні збройні формування 56 разів порушили режим дотримання припинення вогню. Як і попередньої доби, противник застосовував по наших позиціях вздовж лінії розмежування реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», важку артилерію калібру 152 і 122 міліметри, а також міномети калібру 120 міліметрів», — зазначили в пресцентрі.

4 травня 2015 року

Зведення новин

Згідно з повідомленнями в соцмережах, вибухи чути в Ленінському, Калінінському, Ворошиловському, Київському, Куйбишевському районах Донецька, а також в Горлівці, Ясинуватій, Макіївці, Яковлівці, Авдіївці, Опитному, Водяному та Пісках.

Місцеві жителі стверджують, що стрілянина ведеться з важкої зброї.

Минулої доби бойовики значно посилили вогневу активність — з 18 годин до опівночі злочинці скоїли 45 обстрілів. Про це пресцентр штабу АТО повідомляє на своїй сторінці в Фейсбук.

«Таким чином, кількість порушень режиму припинення вогню за минулу добу склала 95 — це майже на тому рівні, який був до укладення угод у Мінську», — підкреслили в штабі.

Двоє українських військовослужбовців загинули, п’ятеро дістали поранень за минулу добу в зоні АТО.

Про це сказав речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

За словами Мотузяника, частина втрат пов’язана з інцидентом у Катеринівці Луганської області, де бойова розвідувально-дозорна машина українських військових наїхала на міну.

Обстрілам із артилерійських систем калібру 122 міліметри були піддані сили АТО в районі населених пунктів Водяне, Піски і Опитне. Крім того поблизу населеного пункту Опитне бандити обстрілювали позиції військових із танку.

Про це повідомили в пресцентрі АТО.

5 травня 2015 року

Зведення новин

На Донеччині незаконні збройні формування знову обстріляли позиції сил АТО із мінометів калібру 120 міліметрів біля селищ Широкине, Піски, Гнутове, Опитне, а також наші позиції із мінометів калібру 82 міліметрів біля селищ Піски, Майорськ, Ленінське, Кірове.

Вкотре злочинці відкривали вогонь по нашим опорним пунктам із артилерії калібру 122 міліметри, а також танку — в районі Широкине. Неподалік населеного пункту Золоте 4 на Луганщині відбулося бойове зіткнення українських військовослужбовців з групою противника. Наші воїни зупинили нападників щільним вогнем зі стрілецької зброї й змусили їх відійти.

Про це повідомляє пресцентр АТО.

У День перемоги бойовики мають намір розстріляти мирну акцію в Донецьку. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

«За даними розвідки ватажки бойовиків готують масштабну криваву провокацію на 9 травня», — сказав він.

За добу в АТО загиблих немає, троє українських військових отримали поранення. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко.

6 травня 2015 року

Зведення новин

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції знову загострилася.

Про це повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

Інтенсивність ведення вогню бойовиками не знижується. Незважаючи на Мінські домовленості, позиції ЗСУ вкотре були обстріляні з заборонених видів озброєння — 120-мм мінометів, 122-мм та 152-мм гармат, танків.

Бойовики підсилюють угруповання в напрямку Світлодарськ —Артемівськ, район Горлівки, а також в районі на північ від Луганська, під Маріуполем до 3 тисяч бойовиків. Бойовики при атаках на позиції сил АТО в районі аеропорту використовували важку бронетехніку, артилерійські установки «Гвоздика» і «Акація», також намагаються проникнути ДРГ бойовиків.

Про це повідомляє керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. ...



Все права на текст принадлежат автору: Дар’я Бура, Олександр Красовицький.
Это короткий фрагмент для ознакомления с книгой.
Хроніка війни. 2014—2020. Том 3. П’ять років гібридної війниДар’я Бура
Олександр Красовицький